bannerPos

Landbrugsstyrelsens pjece skal fjernes – nu!

Debatindlæg

14-05-2019 10:24

Af Lise Bech, Hjedsbækvej 19, 9530 Støvring. MF, Dansk Folkeparti, landbrugs- og fødevareordfører

Det er kommet mig for øre, at Landbrugsstyrelsen har udgivet en pjece om: »Det gode kontrolbesøg«. Jo tak, men hvis indholdet er fakta, så benægter jeg fakta – og forholder mig i stedet til Grundloven.

Af pjecen kan jeg læse, at »…Kontrolløren må gerne gå alene rundt, også uden at det er aftalt med dig…«. Derudover står der, at »…hvis det vurderes nødvendigt også privat beboelse og biler…«.

Det er selvfølgelig absurd. Jeg nåede lige præcis ikke at hive fat i miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, så blev valget udskrevet, men pjecens indhold er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt.

Danske landmænd skal kontrolleres. Det er vigtigt, at dyrevelfærden er i top i de danske stalde. Tingene skal gå ordentligt til, og derfor skal samfundet sikre, at der er styr på tingene. Men embedsværket glemmer, at landbrug er meget mere end bare en virksomhed.

Et landbrug er familie, historie og dansk tradition. Det er også miljø, natur, afgræssende køer – for det er jo altså landmanden, der varetager og passer hederne og engene, holder lysåbne arealer frie for træer, osv.

Derfor siger jeg en stor tak til de danske landmænd. Dansk landbrug er fundamentet i dansk økonomi og rimer derfor også på velfærd. Uden et godt dansk landbrug vil statens husholdningsbudget løbe løbsk. Det er ikke et Danmark, jeg ønsker.

Landbrug og miljø – en vindersag

Selv om jeg er regnskabsuddannet, så prioriterer jeg ikke bundlinje højere end miljø, men også her er dansk landbrug en vindersag. En sikker vej til flere klimagasser og dårligere miljø er at flytte landbrugsproduktionen til Østeuropa eller endnu længere væk. I Danmark vil aftensmaden være den samme, men der vil bare stå »Made in Romania«. Det er prisen, når idealisterne reformerer.

- Tingene skal gå ordentligt til, og derfor skal samfundet sikre, at der er styr på tingene. Men embedsværket glemmer, at landbrug er meget mere end bare en virksomhed

En fuldstændig sikker vej til at jage unge landmænd fra at opfylde deres ambitioner er at udgive pjecer om, at kontrollanterne gerne må undersøge privat beboelse og private biler.

Grundlovens § 72 siger netop, at boligen er ukrænkelig. Retorikken i sådanne pjecer er uspiselig og helt sikkert i strid med grundlæggende principper om retssikkerhed. Det er samtidig skadeligt for klima, natur og økonomi.

Genvælg mig, og jeg forfølger også denne sag til dørs, ligesom jeg har forfulgt de urimelige ammoniakregler for husdyrbrug, indførslen af krydsoverensstemmelse på § 3-arealer – og i særdeleshed de nylige pesticidforbud.

Leverer individuelle løsninger til hver landmand

Kør med maskinerne året rundt, men betal leasingydelserne i oktober, november og december, når likviditeten på bedriften har det bedst, lyder et tilbud.

Sen sprøjtning i vårsæd til forebyggelse af aks- og strånedknækning

Det anbefales kun at vækstregulere vårsæd, hvis der er en meget frodig vækst. Svampesprøjtning har også effekt mod aks- og strånedknækning.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.
Side 1 af 1542 (30839 artikler)Prev1234567154015411542Next