bannerPos

Ikke helt på Månen

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
19-07-2019 07:32

HER DEN 21. juli er det 50 år siden, at mennesket i skikkelse af den amerikanske astronaut Niel Armstrong satte fod på Månen første gang. Da Armstrong trådte ned på måneoverfladen, udtalte han de legendariske ord: »Det er kun et lille skridt for mennesket, men et kæmpespring for menneskeheden«.

BÅDE VISIONEN OG missionen er historie og historisk. Og god at lære af. Det hele blev således indledt af daværende præsident John F. Kennedys månetale den 25. maj 1961. Her lovede han amerikanerne, at nationen ville sætte en mand på Månen inden årtiets udløb og bringe ham sikkert tilbage til Jorden igen.

DET KOM TIL at knibe. Men det gik. Den 16. juli 1969 kl. 13:32 lettede Apollo 11-raketten med tre astronauter ombord fra Jorden. Den 21. juli kl. 03:56:20 dansk tid, seks en halv time efter at være landet på Månens overflade, steg Armstrong ned på Månens overflade og udtalte sine berømte ord. Og han og besætningen returnerede sikkert til Jorden igen, som lovet af Kennedy i 1961.

ALT DETTE HAR intet med landbrug at gøre. Men månelandingens 50-års jubilæum er værd at huske i sin dagligdag. Ikke mindst i en tid, hvor ikke mindste de yngste generationer synes skræmt fra liv og sans over verdens klimaudfordringer. Her er det godt at minde hinanden på, hvad mennesker, der står sammen med fælles visioner for fremtiden, kan udføre af missioner udi ukendt land.

MÅNELANDINGEN FØRTE MEGET andet med sig end bare sammenhold i den amerikanske befolkning om et nationalt projekt med verdensomspændende perspektiver. Den gav verden en række nye teknologier, og projektet inspirerede millioner af mennesker til at kaste sig over videnskabens fascinerende verden. I dag ser vi dagligt, hvor stor indflydelse nye teknologier konstant har på vores verden.

MÅNELANDINGEN BLEV OGSÅ et symbol på vores egen skrøbelighed som mennesker. Billeder taget fra rummet af vores blå planet mindede mange mennesker om, hvor lille og sårbar vores planet er ude i det store univers. Også det er værd at minde hinanden om i denne måned, hvor 50-året for månelandingen er en realitet.

DEN 11. DECEMBER 1972 landede vi mennesker på Månen for hidtil sidste gang. Vi trænger på mange måder til et nyt, fælles projekt, der kan fascinere, udvikle og samle verden som hele måneprojektet gjorde i 1960’erne og 1970’erne. Måske kan nutidens klimaprojekt have sådanne dimensioner, hvis vi husker, at det må og skal være en global mission for menneskeheden. Magter vi mennesker det, er klimadagsordenen bestemt ikke helt på Månen.  

 

Uændret tysk notering

Nord-West noteringen er i dag uændret 71,00 euro. Nord-West noteringen for 8-kilos grise er i dag ligeledes uændret 46,60 euro.

Pas på skatten ved brug af underleverandører

Brug af underleverandører kan koste dyrt, hvis ikke du har styr på skatten, advarer ekspert.

Ny online markedsplads for brugte maskiner

Siden 2016 har det danske firma Logpartner A/S formidlet salg af brugte maskiner til kunder i mere end 200 lande over hele verden. Men nu er det tid til at tage det næste skridt med en topmoderne auktionsplatform.

Få overblik over ASF-truslen via podcast

Afrikansk svinepest er set ikke langt fra den polsk-tyske grænse. Og sker der et udbrud i Tyskland, kan det få økonomiske konsekvenser for især eksportører af smågrise. Hør podcasten om emnet.

ASF truer – sæt fokus på smittebeskyttelse

Konsulenterne hos SvineRådgivningen opfordrer producenter til, at de sammen med staldens personale har fokus på smittebeskyttelse.

Udbring gylle så tæt på såtidspunktet som muligt

Gylle kan udbringes til vårsæd før eller efter såning. Valget påvirker den udbringningsteknologi, der skal benyttes, men valget har også betydning for udnyttelsen af gyllens næringsstoffer.

Sådan sår du majs

Der går et par gode måneder endnu, førend det er tid til at så majsen. Det til trods er det ikke for tidligt at blive mindet om, hvordan majsen får de bedste betingelser.

Kend din fremstillingspris på grovfoder

Christian Lund, formand L&F, opfordrer mælkeproducenterne til at komme tættere på økonomien i deres grovfoderproduktion.

Alternativer til efterafgrøder kan være en fordel

Tilpasning til efterafgrødekravene kræver, at man kender omkostningerne ved de enkelte tilpasningsmuligheder. Seges har regnet på omkostninger ved efterafgrøder, tidlig såning af vintersæd, kvotereduktion og brak.

Skepsis hos L&F over udsigt til flytning af miljømål

Landbrug & Fødevarer forholder sig skeptisk over for, at overvurdering af kvælstoftilførslen er lig med, at miljømål også dermed skal flytte sig tilsvarende nedad.
Side 1 af 1754 (35063 artikler)Prev1234567175217531754Next