bannerPos

Ikke helt på Månen

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
19-07-2019 07:32

HER DEN 21. juli er det 50 år siden, at mennesket i skikkelse af den amerikanske astronaut Niel Armstrong satte fod på Månen første gang. Da Armstrong trådte ned på måneoverfladen, udtalte han de legendariske ord: »Det er kun et lille skridt for mennesket, men et kæmpespring for menneskeheden«.

BÅDE VISIONEN OG missionen er historie og historisk. Og god at lære af. Det hele blev således indledt af daværende præsident John F. Kennedys månetale den 25. maj 1961. Her lovede han amerikanerne, at nationen ville sætte en mand på Månen inden årtiets udløb og bringe ham sikkert tilbage til Jorden igen.

DET KOM TIL at knibe. Men det gik. Den 16. juli 1969 kl. 13:32 lettede Apollo 11-raketten med tre astronauter ombord fra Jorden. Den 21. juli kl. 03:56:20 dansk tid, seks en halv time efter at være landet på Månens overflade, steg Armstrong ned på Månens overflade og udtalte sine berømte ord. Og han og besætningen returnerede sikkert til Jorden igen, som lovet af Kennedy i 1961.

ALT DETTE HAR intet med landbrug at gøre. Men månelandingens 50-års jubilæum er værd at huske i sin dagligdag. Ikke mindst i en tid, hvor ikke mindste de yngste generationer synes skræmt fra liv og sans over verdens klimaudfordringer. Her er det godt at minde hinanden på, hvad mennesker, der står sammen med fælles visioner for fremtiden, kan udføre af missioner udi ukendt land.

MÅNELANDINGEN FØRTE MEGET andet med sig end bare sammenhold i den amerikanske befolkning om et nationalt projekt med verdensomspændende perspektiver. Den gav verden en række nye teknologier, og projektet inspirerede millioner af mennesker til at kaste sig over videnskabens fascinerende verden. I dag ser vi dagligt, hvor stor indflydelse nye teknologier konstant har på vores verden.

MÅNELANDINGEN BLEV OGSÅ et symbol på vores egen skrøbelighed som mennesker. Billeder taget fra rummet af vores blå planet mindede mange mennesker om, hvor lille og sårbar vores planet er ude i det store univers. Også det er værd at minde hinanden om i denne måned, hvor 50-året for månelandingen er en realitet.

DEN 11. DECEMBER 1972 landede vi mennesker på Månen for hidtil sidste gang. Vi trænger på mange måder til et nyt, fælles projekt, der kan fascinere, udvikle og samle verden som hele måneprojektet gjorde i 1960’erne og 1970’erne. Måske kan nutidens klimaprojekt have sådanne dimensioner, hvis vi husker, at det må og skal være en global mission for menneskeheden. Magter vi mennesker det, er klimadagsordenen bestemt ikke helt på Månen.  

 

Markedspodcasten - Recession, dyr palmeolie og bedre tider i svinesektoren?

Lyt med når markedsanalytiker Peter Arendt fra MinAgro forsøger at gøre os klogere på markedets luner.

Fra håb til afmagt i Nordjylland i går

Efter en periode, hvor regn mange steder bremsede høsten, troede man nu endelig på høstvejr i det nordjyske. Men vejret har igen skuffet op mod weekenden.

Medie: Arla-konkurrenter vil også plantevejen

For nylig meldte Arla ud, at mejerigiganten er på vej med en alternativ produktlinje til den traditionelle mælk baseret på planter. Nu melder Naturmælk og Thise Mejeri sig klar til at følge trop.

Landmænd dukkede op i Landsretten til støtte for Ulf Nielsen

Naturplejer Ulf Nielsen og hans advokat håbede på frifindelse ved Landsretten i Viborg onsdag. Endnu engang forsøgte de at overbevise dommeren og lægdommerne om, at der ikke var behov for læskur til Ulf Nielsens heste og anguskvæg, efter at han sidste år blev idømt en bøde på 20.000 kroner. Så mange støtter dukkede op i retten, at retssagen måtte flyttes over i Vestre Landsrets store sal.

Optimisme trods vejrmæssige udfordringer

I landets nordlige egne håber man på, at vejrudsigten holder. Hvis man når at få sået rapsen i denne uge, skal det nok gå, hvis ikke vi får tidlig vinter, lyder det fra LMO i Viborg og Agrovi i Nordsjælland
Side 1 af 1612 (32225 artikler)Prev1234567161016111612Next