Minister med to tunger

HVIS IKKE DET var fordi, det var så alvorligt, ville vi ikke tøve med at kalde de seneste ugers meldinger fra landets fødevareminister komiske. Nok er Mogens Jensen kendt som en sjov type. Men alligevel. Sagen er, at ministeren den ene dag skoser Danmarks svineproducenter for ikke at tage godt nok hånd om syge dyr. Den næste fratager han så i endnu større omfang svineproducenterne antibiotika som værktøj mod syge dyr.

SÅDAN KAN DET gå, når man udnævner en mand uden faglig indsigt som minister i et erhverv, hvor netop faglig indsigt synes at være en klar forudsætning for at magte opgaven. Vi kan alle se i kølvandet på Mogens Jensens udmeldinger, at dette primært handler om at markere sig politisk. Ikke om faglighed.

NUVEL, DER ER opbakning til ministeren fra Det Veterinærmedicinske Råd. Men hvem sidder med her. Det gør eksperter fra den humane sundhedssektor med en vægtig stemme. Her kan man ikke få nok af antibiotikareduktion – uden for de humane rækker. Hos Seges kalder man reduktionskravet på otte procent »vildt«. Svineproducenternes forening frygter for, man som producent nu ikke kan behandle og beskytte sine grise.

HOS DEN DANSKE Dyrlægeforening advarer man også: »Vi frygter simpelthen, at dyrene ikke får den nødvendige behandling, når der skrues så hurtigt ned for antibiotikaforbruget«, siger dyrlægernes formand i dagens avis. Hun pointerer samtidig, at man skal bruge så lidt antibiotika som muligt, men så meget som nødvendigt. Af hensyn til dyrene.

OG DET ER faktisk sagens kerne. De strammere antibiotika-krav har en konsekvens for dyrene, som efter landmændenes, Seges’ og dyrlægeforeningens vurdering fører til, at man ikke længere har mulighed for at behandle syge dyr som nødvendigt. Hvad gør ministeren den dag, ikke-antibiotikabehandlede, syge grise lider i de danske stalde? Går han ud og kritisere landmændene for ikke at tage hånd om syge dyr. Det har vi jo lige set ham gøre.

KÆRE MOGENS JENSEN. Har du talt med dine europæiske kolleger om, hvordan antibiotikaforbruget er i deres landEs stalde. Og har du fortalt dine vælgere, hvor lidt antibiotika danske grise får sammenlignet med udenlandske. Eller handler det her bare om at sende de rigtige politiske signaler – helt ude af sammenhæng? Det kunne dæleme tyde på det.

Læs også