bannerPos

Slå ned på Salmonella-synderne

Morten Ipsen

Journalist
13-05-2019 21:24

I 2008 BLEV DER vedtaget en handlingsplan med et mål om at udrydde den salmonella-type, der oftest rammer kvæg, nemlig Salmonella Dublin. Nu tyder det på, at bakterien ikke bliver udryddet i 2020, som politikerne ellers havde sat næsen op efter. Tværtimod er niveauet af smittede kvæg i øjeblikket ikke set højere siden 2012. 551 ejendomme er nu smittet. I 2020 bliver reglerne yderligere skærpet. Blandt andet bliver smittede besætninger sat under offentligt tilsyn, og dyrene derfra skal særslagtes. Spørgsmålet er, om det er nok.

SALMONELLA DUBLIN ER én af de farligste salmonellatyper, der kan smitte fra dyr til mennesker, da den giver mere alvorlig sygdom end andre salmonellatyper. Hvert år bliver der registreret omkring 20 personer syge på grund af Salmonella Dublin. Derfor handler det ikke kun om at udrydde bakterien for køernes skyld og for at kunne holde produktionsomkostningerne på gården nede. Det handler også om at udrydde sygdommen for vores allesammens skyld og for at undgå »badwill« i befolkningen.  

MAN UDRYDDER DOG ikke »bare lige« bakterien, blandt andet fordi den ikke altid medfører synlig sygdom i kvægbesætningen. Men omvendt bliver det bare endnu mere nødvendigt at plukke de lavthængende frugter, der måtte være, i kampen mod bakterien. Det skylder erhvervet de landmænd, der bruger kræfter på at forebygge eller bekæmpe sygdommen, og som må leve med øget risiko for at få smitten ind i besætningen alligevel på grund af andre landmænds mangel på omtanke.

DERFOR ER DET oplagt at rette fokus mod dem, der ikke tager det nødvendige ansvar, i stedet for at genere dem, der gør, med forskellige tiltag. Et af disse tiltag kunne være en øget kontrol med, om der rundt omkring på de danske gårde bliver lavet tilstrækkeligt mange ordentlige handleplaner mod bakterien. Det må ikke være sådan, at man på et eller andet tidspunkt ikke mærker en konsekvens, hvis man undlader at lave en påbudt handlingsplan. Og det må gerne være en hård konsekvens, hvis det er det, der skal til for at motivere alle til at løfte i flok. Og ellers findes der andre tiltag, der kan tages i brug, som man i en artikel i dagens Kvægfokus kan se i den liste af forslag til konkrete ændringer til en ny salmonella-bekendtgørelse, som kødkvægavleren Søren Riis Vester har sendt til Fødevarestyrelsen.

Leverer individuelle løsninger til hver landmand

Kør med maskinerne året rundt, men betal leasingydelserne i oktober, november og december, når likviditeten på bedriften har det bedst, lyder et tilbud.

Sen sprøjtning i vårsæd til forebyggelse af aks- og strånedknækning

Det anbefales kun at vækstregulere vårsæd, hvis der er en meget frodig vækst. Svampesprøjtning har også effekt mod aks- og strånedknækning.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.
Side 1 af 1542 (30839 artikler)Prev1234567154015411542Next