bannerPos

Slå ned på Salmonella-synderne

Morten Ipsen

Journalist
13-05-2019 21:24

I 2008 BLEV DER vedtaget en handlingsplan med et mål om at udrydde den salmonella-type, der oftest rammer kvæg, nemlig Salmonella Dublin. Nu tyder det på, at bakterien ikke bliver udryddet i 2020, som politikerne ellers havde sat næsen op efter. Tværtimod er niveauet af smittede kvæg i øjeblikket ikke set højere siden 2012. 551 ejendomme er nu smittet. I 2020 bliver reglerne yderligere skærpet. Blandt andet bliver smittede besætninger sat under offentligt tilsyn, og dyrene derfra skal særslagtes. Spørgsmålet er, om det er nok.

SALMONELLA DUBLIN ER én af de farligste salmonellatyper, der kan smitte fra dyr til mennesker, da den giver mere alvorlig sygdom end andre salmonellatyper. Hvert år bliver der registreret omkring 20 personer syge på grund af Salmonella Dublin. Derfor handler det ikke kun om at udrydde bakterien for køernes skyld og for at kunne holde produktionsomkostningerne på gården nede. Det handler også om at udrydde sygdommen for vores allesammens skyld og for at undgå »badwill« i befolkningen.  

MAN UDRYDDER DOG ikke »bare lige« bakterien, blandt andet fordi den ikke altid medfører synlig sygdom i kvægbesætningen. Men omvendt bliver det bare endnu mere nødvendigt at plukke de lavthængende frugter, der måtte være, i kampen mod bakterien. Det skylder erhvervet de landmænd, der bruger kræfter på at forebygge eller bekæmpe sygdommen, og som må leve med øget risiko for at få smitten ind i besætningen alligevel på grund af andre landmænds mangel på omtanke.

DERFOR ER DET oplagt at rette fokus mod dem, der ikke tager det nødvendige ansvar, i stedet for at genere dem, der gør, med forskellige tiltag. Et af disse tiltag kunne være en øget kontrol med, om der rundt omkring på de danske gårde bliver lavet tilstrækkeligt mange ordentlige handleplaner mod bakterien. Det må ikke være sådan, at man på et eller andet tidspunkt ikke mærker en konsekvens, hvis man undlader at lave en påbudt handlingsplan. Og det må gerne være en hård konsekvens, hvis det er det, der skal til for at motivere alle til at løfte i flok. Og ellers findes der andre tiltag, der kan tages i brug, som man i en artikel i dagens Kvægfokus kan se i den liste af forslag til konkrete ændringer til en ny salmonella-bekendtgørelse, som kødkvægavleren Søren Riis Vester har sendt til Fødevarestyrelsen.

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Styrelse ændrer i vilkår for efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen har ændret i vilkårene for at indberette efterafgrøder, alternativer herfor samt for at opgøre sit krav om pligtige og husdyrefterafgrøder.

Danish Crown sænker noteringen

Danish Crown sænker noteringen for slagtesvin med 40 øre, så den fremover er på 11,40 kroner.

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

Store stigninger i traktorsalget

John Deere indtager førstepladsen for juni måned og er også nummer ét for første halvår af 2019.

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

EU’s miljøpolitik skal være et forbillede for resten af verden

Miljøminister Lea Wermelin tager i dag til Helsinki for at mødes med de europæiske kollegaer for at drøfte fremtidens miljøpolitik med det klare mål, at de europæiske lande skal sætte sig i spidsen for arbejdet for en mere grøn og bæredygtig fremtid.

Landbruget fik ros på havnen i Aalborg

Agri Nords tiltag ved The Tall Ships Races i Aalborg blev positivt modtaget af både forbrugere, landmænd og politikere.

- Vi bør øge landbrugsproduktionen, ikke sænke den, i klimaets navn

Det danske landbrug er et af de mest klimavenlige i verden, så det vil være en katastrofe for klimaet, hvis vi vælger at lukke ned for produktionen for at leve op til diverse klimakrav, mener områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring. Se videoen og hør hans argumenter.
Side 1 af 1583 (31644 artikler)Prev1234567158115821583Next