Vietnam lancerer vaccine mod afrikansk svinepest

Vietnam sigter nu efter at producere og eksportere en ny og gennemtestet vaccine mod ASF.

Vietnam har angiveligt fået færdigudviklet og godkendt en vaccine mod afrikansk svinepest (ASF). Det skriver Reuters.

Vaccinen er den første af sin slags, og Vietnam sigter nu efter at producere kommercielt og eksportere. ASF blev første gang konstateret i Vietnam i februar 2019 og tvang landet til at slå cirka 20 procent af sin svinebestand ned i 2021. 

- Dette er en milepæl inden for veterinærmedicinindustrien. Med en immunitet, der varer i seks måneder, vil vaccinen være et skjold for svineopdrætsindustrien og griseproduktion overalt i verden, udtaler Vietnams vicelandbrugsminister Phung Duc Tien.

Vaccinen har været i udviklingsfasen siden november 2019 og har undervejs været igennem fem kliniske forsøg. Den er blevet til i et samarbejde med amerikanske eksperter og er blevet kvalitetsgodkendt af det amerikanske landbrugsministerium, USDA.

- Denne succes åbner for store forventninger, og mulighederne for at eksportere vaccinen mod afrikansk svinepest, produceret i Vietnam, er enorme, siger Phung Duc Tien.

Vicelandbrugsministeren har endnu ikke givet en tidsramme for, hvornår vaccinen kan eksporteres, eller et skøn over Vietnams produktionskapacitet.

Ifølge Landbrug & Fødevarers markedsnyt er vaccinen udviklet af selskabet Navetco. Prisen forventes at ligge på mellem 34.000-36.000 VND (cirka 1,44 US Dollars) per dose.

Selvom ASF er på tilbagetog i Vietnam, og svinebestanden er ved at blive genoprettet, rammer ASF fortsat besætninger i flere andre lande.

ASF har sit udspring i Afrika og har siden spredt sig til flere egne i resten af verden, hvor den har dræbt hundrede millioner af grise globalt. ASF er harmløst for mennesker. 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også