Faldende antal af slagtninger giver nyt hop til svinenoteringen

Der begynder langt om længe at komme et skub i balancen i markedet, skriver Danish Crown, der hæver noteringen med 30 ører for svin og søer.

Der er nu langt om længe ved at komme gang i indtægtskilderne til landets pressede svineproducenter. Det skyldes en kombination af et faldende antal slagtninger og en stigning i eksporten ud af kontinentet, hvor efterspørgslen er bedre end længe.

Det skriver Danish Crown i sin ugentlige markedsberetning, hvor man oplyser, at svinenoteringen fra næste uge igen bliver hævet med 30 øre fra 11,80 kroner til 12,10 kroner. Ligeledes stiger noteringen for søer også med 30 øre.

- Vi oplever en grad af ketchupeffekt efter et forår og en sommer, hvor efterspørgslen ikke var på et niveau til at flytte priserne. Lige nu spiller det ind, at vi har haft en lang periode med varmt vejr i Europa, som har presset antallet af slagteklare grise. Derfor kan vi ikke med sikkerhed sige, at markedet er vendt, men vi er et meget bedre sted, end vi har været på noget tidspunkt de seneste år, siger Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown.

Markedet for fersk kød i Europa er drevet af et godt salg til forædlingsindustrien, mens salget af til af ferske varer til detailhandlen stadig kan blive bedre. De frosne varer afsættes lige nu bredt med et godt salg i både Europa og Asien.

- Det helt afgørende for stemningsskiftet er det løft, vi har set i eksporten ud af Europa. Det store samtaleemne alle steder er faldet i den europæiske produktion af grisekød. Derfor er der en del af aktørerne, der nu har fokus på at sikre sig adgang til råvarer fremadrettet, og som et land med en stor eksport er det meget positivt, fortæller Mads Stougaard.

Antallet af udsatte slagtninger falder

Danish Crown oplyser også, antallet af udsatte slagtninger er reduceret til 27.000 til uge 34. Den forventede tilmelding til næste uge er af samme størrelse, og dermed vil antallet af udsatte grise reduceres yderligere til cirka 17.000 til uge 35.

For søernes vedkommende udsættes der 1.015 søer til uge 34, hvor anlægget i Skærbæk øger kapaciteten og tager mortentimer mandag. Med en god kapacitet er forventningen, at der ved udgangen af uge 34 er slagtet op. 

Læs også