Britiske svineproducenter slår alarm over dansk fabrik

Den britiske svinesektor er i dyb krise, og det gør ondt, at den nye danske baconfabrik i Rochdale udelukkende vil bruge importerede produkter, skriver The Guardian.

Danish Crowns nye danske baconfabrik i Rochdale markerer tilbagegangen i Storbritanniens svinekødsindustri, skriver The Guardian. som har talt med landmænd, der sidste år var ekstraordinært pressede på grund af de lave priser kombineret med den stigende inflation og energipriserne.

Fabrikken vil nemlig udelukkende bruge svinekød fra danske producenter, da britisk svinekød ifølge adm. direktør Jais Valeur er for dyrt, har han udtalt til Reuters.

Den britiske svinebestand er faldet fra omkring otte millioner i 1990'erne til blot lidt over fem millioner i dag. Faldet skyldes dog ikke en manglende forbrugerefterspørgsel efter bacon og svinekød, da briterne importerede svinekødsprodukter til en værdi af to milliarder pund i 2022. 

Ifølge landmændene ligger ansvaret blandt andet hos detailsektoren, som er »ligeglade« med, om kødet er importeret eller ej. De tænker kun på prisen.

Den største tilbagegang for Storbritanniens svinebestand skete i slutningen af 1990'erne, da et regeringsforbud mod brug af drægtighedsbure, kombineret med en stigning i værdien af pund, og en overflod af svinekød i Europa resulterede i, at antallet af svineproduktioner næsten blev halveret.

EU forbød først de mindre drægtighedsbure 2013.

Det tidligere forbud i Storbritannien betød, at importen af britisk svinekød fra Danmark steg med 50 procent og fra Tyskland med 400 procent mellem 1997 og 2007.

Læs også