Historisk stor prisforskel imellem rapsfrø og hvede

For godt et år siden stod vi med det, der betragtes som værende det perfekte prismæssige bytteforhold imellem rapsfrø og hvede her i Europa. Det kan ikke siges at være tilfældet her i starten af 2022. Prisen for rapsfrø er stukket godt og grundigt afsted opad hen over det seneste år, alt imens hvedeprisen begynder at udvise svaghedstegn. Prisen for rapsfrø virker i den forbindelse til at være alt for høj – på gammel-høst terminerne.

MATIF-hvede vs. rapsfrø i euro/ton

Prisen for europæisk rapsfrø og hvede er stor i rapsens favør. Men det kommer ikke til at vedblive. Rapsprisen på ikke mindst gammel høst-terminer virker alt for høj i forhold til hvedeprisen og samtidig også til prisen for rapsfrø på ny høst.

Som tommelfingerregel siger man, at det perfekte bytteforhold imellem hvede og rapsfrø, er en pris for rapsfrø, der koster det dobbelte af hvad hvedeprisen handles til på MATIF-børsen. Denne situation med et perfekt prismæssigt bytteforhold imellem de to afgrøder, så vi senest i begyndelsen af 2021. Det har dog ændret sig gevaldigt. Prisen for rapsfrø er hen over det seneste år skudt i vejret til historiske rekorder, de færre

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også