Afghansk landbrug hårdt ramt
Produktionen af fødevarer i Afghanistan er massivt hæmmet, og har kastet landet ud i en uset krise, blandt andet på grund af reduceret lokal tilgængelighed af råvarer, skriver mediet All About Feed.
Afghanistan oplever en politisk krise, en af de værste tørker nogensinde og Covid-19 pandemiske forstyrrelser, hvilket næsten har lagt alle fremskridt i de foregående år i ruiner.
I juni 2021 overtog Taliban kontrollen over Afghanistan. Siden da er landet dykket stadig dybere ned i en fuldgyldig krise. Mere end halvdelen af Afghanistans befolkning (23 millioner mennesker) forventes at stå over for høje niveauer af akut fødevareusikkerhed fra november til marts, ifølge en nylig rapport fra FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) og Verdensfødevareprogrammet (WFP).
I de foregående år havde Afghanistan gjort usædvanlige fremskridt i udviklingen af husdyrproteinproduktion. I 2017 beregnede ministeriet for landbrug og kunstvanding, at 700 millioner dollars (611 millioner euro) var blevet investeret i fjerkræ- og foderindustrien i løbet af de sidste par år. Dette er et hidtil uset tal for et land i Centralasien, som ikke så længe før havde været krigshærget. Det blev anslået, at næsten 11.000 nye produktionsfaciliteter var blevet lanceret.