Rusland/Ukraine: Især økologerne frygter for kornmængder

Ukraine er en betydelig eksportør af økologiske fødevarer og især korn til EU, og den nuværende invasion skaber nervøsitet på det økologiske marked, skriver Økologisk Nu.

Ukrainsk militær har lukket landets havne som følge af den russiske invasion, beretter nyhedsbureaet Reuters.

Og det skaber nervøsitet på blandt andet det økologiske afgrødemarked, skriver Økologisk Nu, som har interviewet Steffen Blume, som er økologichef hos DLG.

- Alle handler er sat i bero. Det påvirker jo på den måde, at der er nogen mængder, som formentlig forsvinder ud af markedet de kommende måneder, som man havde forventet ville blive leveret, siger han til mediet.

Massiv import fra Ukraine

Ifølge EU-Kommissionen importerede EU over 217.000 tons økologiske fødevarer fra Ukraine i 2020, hvilket svarer til 36,5 procent af hele EU’s økologiske import. Og ifølge Økologisk NU importerer EU 74,4 procent af dets økologiske korn fra Ukraine. Næsten en tredjedel af den økologiske soja stammer fra Ukraine og cirka 20 procent af importen af økologiske oliefrø kom fra Ukraine i 2020.

Steffen Blume mener, at priserne kan stige endnu mere.

- Worst case er, at Europa næsten løber tør for økologisk korn, og at EU må gøre brug af katastrofebestemmelserne, hvor man kan give dispensation til at bruge konventionelle råvarer. I det tilfælde er økovarerne det samme værd som konventionelle, siger Steffen Blume, der overfor Økologisk Nu understreger, at det er ren spekulation på nuværende tidspunkt.

Læs også