Chefanalytiker: En handelsstrategi kommer til sin fulde ret nu

For at undgå, at de turbulente råvarepriser gør alvorlig skade på forretningen, er det lige nu meget vigtigt at være et skridt foran, slår chefanalytiker fast. Han opfordrer landmændene til at have en strategi klar.

Telefonen er rødglødende hos landbrugsrådgiverne efter starten på Ruslands aggression i Ukraine, og AgroMarkets’ chefanalytiker John Jensen er ingen undtagelse.

- Det er naturligt, at mange landmænd er nervøse. Deres indtjening er truet, deres frihed – og i sidste ende deres overlevelse – er under pres. Jeg forstår godt, at mange søger et godt råd, slår han fast.

Det overordnede råd fra AgroMarkets har i Ukraine-krigens første uger været at holde sig i ro. At afvente markedernes reaktion, før de selv handlede. AgroMarkets’ egne abonnenter er nemlig dækket af et godt stykke frem i tiden, når de har fulgt den generelle handelsrådgivning.

Men priserne bliver ved at stige. Det kan blive alvorligt, vurderer AgroMarkets.

Undgå at øge presset på dig selv

I en så uforudset og kaotisk situation står man styrket, når man allerede har fået professionel hjælp til at lægge en handelsstrategi. John Jensen understreger, at det aldrig er for sent.

- En handelsstrategi handler ikke om at score den store gevinst. Strategien handler om, at du ikke kan komme helt galt afsted. Heller ikke når forholdene er så vanvittige som nu, siger rådgiveren, og tilføjer:

- Uden strategi handler du ud fra en følelse – for eksempel frygt – eller ud fra noget, du har hørt nogle andre gøre. Det er subjektive ting, som forhindrer dig i at se din egen forretning klart. Og tager du en forkert beslutning, er du endnu mere presset og alene, når du skal træffe dit næste valg.

En skævert kan slå hårdt nu

John Jensen peger på, at ingen landmand kan følge alle nyheder og meninger – slet ikke i en krigssituation. Og landmanden er heller ikke i en situation, hvor han kan rette op på en skævert lige nu, hvor et enkelt forkert valg kan være skæbnesvangert.

- Ofte er der også et pres fra banken, og man tør næsten ikke fortælle bankrådgiveren, hvad regningen risikerer at blive, siger John Jensen.

- Men hvis du har en rådgiver, som har assisteret med at lave din strategi, har du også én at sparre med. Og en som kan vise banken, at I har en plan. Det er vigtigere end nogensinde, når man er midt i en krise.

- Den eneste ting, som er dyrere end at handle dårligt, er, hvis du ikke kan handle. Hvis du for eksempel ikke kan købe foder til dine svin, når du skal bruge det. Det er meget vigtigt, at du er et skridt foran og undgår sådan en situation, slår John Jensen fast.

Læs også