bannerPos

Danske Svineproducenter: Der skal handles hurtigt i Tyskland

14-09-2020 10:35

Nord-West-noteringen er uændret på 39 euro, og noteringen for 8-kilos grise er ligeledes uændret 25,40 euro. Men det skyldes alene, at den altid er gældende for den forgangne uge, hvilket vil sige, inden ASF ramte Tyskland med efterfølgende stor nedjustering. Dog er håbet, at priserne relativt hurtigt vil stabilisere sig og pege opad igen, lyder det fra Danske Svineproducenter.

Nord-West noteringen er stabil i dag, men det er fordi den altid er gældende for den forgangne uge, altså for markedsforholdene før ASF i Tyskland.

Frustrationen over den kraftige prisnedtur i de tyske noteringer i fredags er stor, men den tyske omsætterorganisation VEZG siger, at den voldsomme nedjustering var nødvendig for at opretholde varestrømmen. For eksempel har Tysklands næststørste slagteri, slagteriet Westfleisch, reduceret antallet af slagtninger med 20-30 procent direkte efter ASF-udbruddet blev bekræftet. Der var nemlig en realistisk trussel om, at hele produktionen vil gå i stå i Tyskland, lyder det fra Danske Svineproducenter.

- Erfaringen viser, at priserne hurtigt kan stige til normalt niveau igen efter et sådant prischok. Det så vi i dioxinkrisen i 2011 og også i Belgien efter ASF-udbruddet i 2018/2019. Det er i hvert fald klart, at tyske svineproducenter ikke kan overleve længe på det nuværende prisniveau. Tyske politikere, detailhandel og slagterier er nødt til at handle hurtigt, hvis de ikke vil smadre tysk svineproduktion, skriver Danske Svineproducenter i deres nyhedsbrev.

Tyske smågriseproducenter skal derudover foretage store investeringer i de kommende år i forbindelse med den nye dyrevelfærdslovgivning. Desuden kommer kastrationsforbuddet uden bedøvelse pr. 1. januar 2021. Tyske markedseksperter regner derfor med, at den tyske smågriseproduktion vil falde med mindst 10-20 procent i de kommende år.

Hvordan måles Nord-West-noteringen?

Nord-West noteringen er en regional smågrisenotering for de tyske delstater Niedersachsen og Nordrhein-Westfalen.

Hver mandag indberetter 8 omsættere fra Nordrhein-Westfalen og 22 omsættere fra Niedersachsen deres faktiske lokale priser for 25-kilos grise i den forgangne uge.

Landbrugsorganisationen i Niedersachsen beregner medianen og offentliggør den som Nord-West notering.

Importerede smågrise indgår ikke i grundlaget for Nord-West noteringen. Den er udelukkende baseret på tyske smågrise (ca. 170.000 smågrise pr. uge), hvor omsætterne skal varetage både slagtesvine- og smågriseproducenternes interesse.

VEZG-smågrisenoteringen fastlægges på en tilsvarende måde, men er gældende for hele Tyskland og for den kommende uge. Der indgår heller ikke handler med udlandet i VEZG-smågrisenoteringen. 

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next