Markedsnoter: Foreløbigt punktum i handelskrigen mellem USA og Kina

USA og Kina fandt hinanden igen fredag, og dermed kan vi imødese et foreløbigt punktum i handelskrigen, skriver Jyske Bank:

- Ifølge USA indebærer aftalen blandt andet at Kina forpligter sig til at øge sine indkøb af amerikanske landbrugsvarer til 40 mia. dollar årligt, startende fra 2020. Det er et betydeligt beløb, ikke mindst sammenlignet med 2012, hvor Kina købte amerikanske landbrugsvarer for et rekordbeløb på 26 mia. dollar.

USA betaler ved at reducere sine toldafgifter på kinesiske varer, men hvor store reduktioner kineserne kan se frem til, er der delte meninger om, ifølge banken.

Handelsaftale løser problemer i begge nationer

Handelsaftalen mellem USA og Kina løser to overordnede problemer, vurderer Jyske Bank.

- I Kina kæmper man med fødevareinflation, der i november ramte 19,1%, det højeste siden 2008, der især en konsekvens af den afrikanske svinepest der hærger i landet. Her vil importen af amerikansk svinekød afhjælpe presset på de stadigt stigende priser.

- I USA er de amerikanske landmænd blandt Trump’s kernevælgere. Aftalen er derfor en nødvendighed for Donald Trump, hvis han skal gøre sig nogen forhåbninger om at blive genvalgt 4 år mere, når der er præsidentvalg til november i det kommende år. Den endelige aftale er endnu ikke fremlagt, fordi den først skal oversættes og kontrolleres juridisk. Aftalen ventes at blive underskrevet i januar.

Læs også