Markedsnoter: Frygt for mangel på svinekød i Vietnam

Vietnams svinepriser stiger dramatisk i oktober måned, og der er frygt for mangel på svinekød op til det vietnamesiske nytår, rapporterer »Asian Agribusiness« ifølge Markedsnyt for grisekød fra Landbrug & Fødevarer.

- Rabobank forventer i sin seneste rapport, at Vietnams produktion kan falde 20 procent i 2019. Og derefter falde yderligere 5 procent i 2020.

- Tal fra EU Kommissionen viser, at i de første syv måneder af året har EU eksporteret 53.400 ton grisekød til Vietnam. En stigning på 32 procent sammenholdt med samme periode sidste år, lyder det i nyhedsbrevet.

Udsigt til stigning i EU’s produkton af svin

I sin seneste offentliggjorte »Short – Term Outlook for EU agricultural markets« fra oktober måned forventer EU Kommissionen en begrænset stigning i produktionen af svinekød i EU for 2020 på 1,5 procent. Det skriver Markedsnyt for grisekød fra Landbrug & Fødevarer.

Imens falder forbruget af svinekød på EU-markedet, mens efterspørgslen fra Kina og det øvrige Asien stiger markant.

Delaftale mellem Kina og USA i fare

Euforien på de finansielle markeder oven på fredagens handelsaftale ebbede i løbet af mandagen ud, da Kina, ifølge anonyme kilder, ønsker flere forhandlinger inden de vil underskrive delaftalen. Det skriver Jyske Bank i sin afgrødekommentar.

- Det skaber fornyet usikkerhed om, hvorvidt aftalen reelt set kommer, herunder om USA og Kina kan blive enige om, hvad de aftalte på mødet i fredags. Kina overvejer at sende deres topforhandler til Washington for at få fastlagt detaljerne, inden den skal underskrives på APEC-mødet i Chile i midten af november.

I markedet lyder der samtidig en vis skepsis omkring tallene i aftalen. Kinesiske indkøb af amerikanske landbrugsvarer for 40-50 milliarder dollar i tilfælde af, at USA og Kina indgår en delaftale, lyder af meget, vurderes det.

AgroMarkets: Rapshøsten skal være solgt nu

På baggrund af svækkelser i markedet anbefalede AgroMarkets tirsdag morgen sine kunder at sælge de sidste 30 procent af rapshøsten 2019.

Dermed har kunderne solgt høst 2019 til en gennemsnitspris på cirka 271 kroner pr. 100 kg.

- Lige nu er aktuel pris på høst 2020 cirka 267 kroner, og til den pris ønsker vi ikke at gå så tidligt i markedet. Vi begynder altså ikke at sælge af høst 2020, da prisen på denne termin er noget lavere end på høst 2019, lød det i analysen tirsdag fra AgroMarkets.

Analysehuset anbefaler, at man som køber af soja, tilskudsfoder, højproteinblandinger til malkekøer, rapsskrå og -kager samt andre proteinråvarer er dækket til og med oktober 2020. Også økologiske produkter.

Læs også