Markedsnoter: Tyskland formentlig i teknisk recession

Tyske erhvervstillidstal for september viser yderligere tab af højde for den allerede svækkede tyske økonomi

- Det er de typisk meget troværdige PMI-tal, der er en god proxi for udviklingen i væksten i økonomien, som i september sender dårlige varsler for Tyskland. Industrien svækkes yderligere fra allerede rigtig svage niveauer, men dertil ser vi også et slag til servicesektoren, der hidtil har holdt sig bedre oppe, skriver Nykredit i en kommentar, der fortsætter:

- PMI for servicesektoren falder fra 54,8 til 52,5, mens fremstillingssektoren ser et fald på 43,5 til 41,4. Det bekræfter, at tysk industri står midt i en recession, der påvirker hele økonomien negativt. Det bevidner PMI-tallet for den samlede økonomi PMI, der nu er er kravlet helt ned i 49,1 – så ringe niveauer har vi ikke set fra Tyskland i årevis.

Ifølge Nykredit viser tallene, at det er ganske sandsynligt, at Tyskland befinder sig i teknisk recession – to kvartaler i træk med negativ vækst. Og at meget nu tyder på, at tredje kvartal, ligesom det var tilfældet i andet – vil vise negativ vækst i Tyskland.

Afrikansk svinepest – nu også i Sydkorea

Sydkorea blev i sidste uge det niende land i Asien, der rapporterer om tilfælde af afrikansk svinepest.

Samtidig spreder sygdommen sig i Filippinerne her to uger efter, at landet officielt bekræftede de første tilfælde, skriver Markedsnyt for grisekød fra Landbrug & Fødevarer.

- I Queson mistænker byens borgmester Joy Belmonte, at smitten er kommet til byen via den nærliggende flod Marikina, hvor der er fundet 58 døde svin flydende rundt. Svineproducenter i Rizal er mistænkt for at have dumpet døde svin i floden i et forsøg på at skjule udbrud, skriver Markedsnyt, og tilføjer:

- Den filippinske landbrugsminister Eilliam Dar har appelleret til landets »backyard farms«, at de umiddelbart indberetter alle mistænkelige tilfælde af sygdom til myndighederne, så man kan forhindre yderligere smittespredning.

Markedsnyt skriver, at Filippinernes svinebestand pr. 1. juli er opgjort til 12,7 millioner stk. Heraf skønnes 8 millioner at befinde sig i »baggårde«.

Filippinerne er verdens 10. største forbruger af grisekød og verdens 7. største importørland af grisekød.

Mistanke om afrikansk svinepest i Thailand

Der er mistanke om mulig smitte med afrikansk svinepest i Thailand, efter flere hundrede svin i den nordlige provins Chiang Rai er døde. Det skriver Markedsnyt for grisekød fra Landbrug & Fødevarer.

- Myndighederne har sendt blodprøver til undersøgelse på laboratorie og forventer, at man i løbet af to uger får svar på, om prøverne indeholder spor af afrikansk svinepest.

Ifølge Markedsnyt producerer Thailand årligt cirka 1,2 millioner tons grisekød. Eksporten er på 35.000 tons grisekød årligt til øvrige asiatiske lande. Importen er på beskedne 9.000 tons grisekød.

- USA har i en længere periode presset på for en åbning af det thailandske marked for amerikansk grisekød. Men indtil videre er de amerikanske ønsker blevet afvist under henvisning til brugen af ractopamine i amerikansk svineproduktion, skriver Markedsnyt.

Til gengæld fik Japan for en måned siden adgang for eksport af grisekød.

Kina godkender kødanlæg i Argentina

Ifølge Markedsnyt for Svinekød fra Landbrug & Fødevarer og Reuters Bureau har Kina godkendt en række kødanlæg i Argentina, så de nu kan eksportere til Kina.

Der skulle være tale om anlæg med oksekød og fjerkrækød.

Prisen på sojabønner er trængt

Med en amerikansk høst lige rundt om hjørnet og forventninger om en rekordhøst i Sydamerika er Jyske Bank ikke just prispositive på sojabønnerne, skriver banken i sin daglige afgrødekommentar.

- En handelsaftale kan give lidt støtte, men præmierne mellem Nord- og Sydamerika er i forvejen blevet indsnævret de seneste uger, og upsiden vil derfor være relativt begrænset.

- Falder en handelsaftale (mellem USA og Kina, red.) på plads, vil den kinesiske sojaimport igen være overladt til markedskræfterne, hvilket sandsynligvis vil få de amerikanske/brasilianske priser til at mødes på midten. Det betyder i øjeblikket kun små 0,25$/bushel i upside i Chicago bønnernes favør, tilføjer banken.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også