Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Det bliver ikke nemmere at afsætte smågrise. Udbudspuklen på det tyske slagtesvinemarked udgør nu næsten i alt 500.000 slagteklare grise, som ikke har kunnet afhentes til slagtning, vurderer den tyske interesseorganisation ISN. Tyske myndigheder er åbenbart klar over den alvorlige situation, men kommer ikke rigtig i gang med at udstille de nødvendige slagtetilladelser. For smågriseomsætterne er det således en udfordring at finde ledige slagtesvinestalde.
 
Selvom den officielle Nord-West notering fortsat er stabil, må man ikke overse, at markedssituationen er forskellig i de enkelte regioner i Tyskland. Nogle omsættere har set sig tvunget til at nedjustere tillæggene de seneste uger, mens andre omsættere holder tillæggene stabile. I teorien der det kun noteringen, der afspejler markedsforholdene, mens tillæggene afspejler værdien af det specifikke smågriseparti. Det skriver Danske Svineproducenter i en markedskommentar.

I praksis svinger tillæggene imidlertid også på grund af markedssituationen og forstærker således prisudsving på smågrisemarkedet. Det gælder specielt for frie smågrisepartier, hvor smågriseproducenten ikke har en fast aftager for sine smågrise.
 
Positive signaler kommer fortsat fra kødmarkedet. På trods af den nuværende coronasituation er priserne på det europæiske kødmarked forholdsvis stabile. I forrige uge var prisen på hele slagtekroppen uændret. I Kina giver grisepriserne efter, men ligger fortsat på højt niveau. Ifølge den hollandske Rabobank vil Kina tidligst have genopbygget en svineproduktion svarende til niveauet før afrikansk svinepest om 4-5 år.
 
Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer, at Nord-West noteringen også i næste uge uændret vil være på 27,00 euro. Det svarer til 238 kroner inklusiv vægtregulering.

hka

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også