Bestilling i juli og levering i august er et særsyn, når man snakker vandingsmaskiner, som er eftertragtede i disse år. Et hul i produktionen gav dog hurtig levering til Martin Bojesen i Thy, da den 14 år gamle Bauer-vandingsmaskine skulle afløses af en ny.
Der herskede ikke megen tvivl om valget, da Martin Bojesen i starten af juli måned bestilte en ny vandingsmaskine fra den østrigske producent Bauer gennem den danske forhandler Agrometer.
Med hydraulisk drejemekanisme, hydrauliske støtteben og mulighed for at styre vandingen over telefonen er der tale om enkelte opgraderinger, men det er samme model – Bauer Rainstar E41 – som den, der har kørt på gården ved Hanstholm i Thy de sidste 14 år.
I starten af august blev den nye maskine sat i gang på markerne i Thy.
Prioritering
- Jeg har været lidt ude at kigge på markerne hos nogle naboer, der kører med lidt billigere modeller, som de også har sagt »kører okay«. Men mine fingre er ikke til at skulle makke i maskineriet, så driftssikkerhed betyder rigtig meget for mig. Jeg vil hellere lægge pengene til at starte med end at slippe lidt billigere i første omgang, for så alligevel at komme til at punge ud for reparationer.
- Tingene skal bare virke, når jeg starter dem, og der har ikke været noget med den gamle i de 14 år før sidste år, hvor vi kunne begynde at se, at slangen var ved at være noget slidt, fortæller Martin Bojesen, der driver 150 hektar primært med græs og byg/ært til helsæd til bedriftens 350 økologiske stude.
- Og det er altså ikke fordi, vi har været nænsomme ved den gamle vander. Den er blevet trukket igennem adskillige læhegn, mens klimaet herude tæt på kysten også sætter store krav til galvaniseringen. Her kan være meget salt i luften, fortæller han.
Pris eller robusthed?
Hos Agrometer nikker både salgskonsulent Mogens Lauridsen og montør Michael Mortensen til landmandens konklusioner.
- Alle vandingsmaskiner kan vande marken og til fulde gøre det arbejde, som den her maskine gør lige nu. Forskellen på en Bauer og eksempelvis de italienske modeller er godset, de er lavet af. Mens italienerne fokuserer på prisen, er Bauer mere robust, og det er det, man betaler måske 15 procent ekstra for.
- Det er en ting, man skal gøre op med sig selv, lyder det fra Mogens Lauridsen, der hos Agrometer også fører italienske vandingsmaskiner som en del af sortimentet.
- Og igennem mine år som montør har jeg altså aldrig set en Bauer, der er væltet, tilføjer Michael Mortensen.
Vandet siden 1976
Arealerne ved Hanstholm er blevet vandet siden 1976, hvor Martin Bojesens svigerfar etablerede vandingsmuligheder efter en historisk tør sommer.
- Lige nord for området her er der ingen, der vander. Det er det samme, når du kører mod Thisted i syd. Begge steder er jorden bedre end her, og for mig er det en nødvendighed at vande.
- For en dårlig avl kan i sig selv være slem nok, men når først dyrene begynder at brøle, og man ved, man skal ud at købe erstatningsfoder på et marked, hvor alle andre også skal, fordi de heller ikke har avlet som forventet, ved man, at det kommer til at koste, forklarer Martin Bojesen, der i øvrigt også kunne se sin svigerfar investere i Bauer-vanding, da han drev bedriften frem til 1993, hvor svigersønnen blev en del af et I/S og tre år senere overtog hele bedriften.
Indtil 2018 var der malkekvæg i stalden.
Tryk på vandingsmaskiner
Mens landmændene i Martin Bojesens nabolag i Thy måske ikke står på nakken af hinanden for at anskaffe sig vandingsmaskiner, har der de seneste år været tryk på samlebåndet hos producenterne af vandingsudstyr.
Derfor var det også noget af et lykketræf, at Martin Bojesen kunne bestille i juli og få leveret i august.
- Efter det tørre 2018, som blev efterfulgt af et 2019, der var mindst lige så tørt i blandt andet Tyskland, Østeuropa, Spanien og Frankrig, har der været stor efterspørgsel på vandingsmaskiner. Der bliver ikke produceret til lager og det sidste trekvart år er der blevet arbejdet seks dage om ugen på fabrikken i Østrig for at følge med.
- Derfor var der egentlig også lukket for bestilling af nye maskiner til levering i 2020 allerede i oktober måned sidste år, fortæller Bauers sales manager i Norden, Jacob Johnsen.
- Men der opstod et hul, som kom Martin til gode, konstaterer han.
Lettere arbejde
Mens driftssikkerhed er førsteprioritet for Martin Bojesen, glæder han sig også over, at arbejdet med vandingsmaskinen fremover bliver lidt lettere.
- Jeg er ikke nogen computer- eller telefonnørd, men jeg er glad for alt, der kan styres med telefonen. For den har man altid med sig, og det betyder bare meget, at man ikke altid nødvendigvis skal være fysisk til stede, siger thyboen, mens Jacob Johnsen nikker.
- Det giver noget ekstra effektivitet, at man har overblikket via sms på telefonen. Så kommer man ikke til at holde og vente 10 minutter på, at maskinen bliver færdig, mens man også kan starte, stoppe og skrue op og ned for hastigheden uden at skulle ud på marken, siger sales manageren.
Hydraulik er det fedeste
- Men det allerfedeste ved den nye vandingsmaskine er altså det hydrauliske drej. Når den holder på et plant stykke, er det måske ikke det store problem, men det kan være svært at stå og bøvle med, hvis den holder på en bakke, og man ikke har hydraulik til hjælp, tilføjer Martin Bojesen, der efterhånden kan se denne vandingssæson lakke mod enden, men regner med i hvert fald 14 gode vandingsår med sin nye investering.