25 år med læssemaskiner

Som en af de første fik Finn Aagesen øjnene op for alle kvaliteterne ved en minilæsser som hjælp til arbejdet i stalden, og nu er det 25 år siden, han og virksomheden Farsø Maskinhandel A/S fik forhandlingen af Schäffer læssemaskiner.

Som en motor, der lige skal være varm før den kører rigtig godt, går der også nogle minutter inden Finn Aagesen lukker op for sine 25 år som forhandler af Schäffer læssemaskiner.

- Det er læssemaskinernes svar på en Mercedes. Har man først haft en Schäffer skal der meget til, før man vælger noget andet. Det er kvaliteten, anvendelsesmulighederne og servicen, der er unik, siger han fra køkkenbordet på ejendommen i udkanten af Farsø, som siden 90´erne, foruden privaten, også har dannet rammen om Farsø Maskinhandel A/S. En enmandsvirksomhed, som blandt andet har specialiseret sig i Schäffer.

Traktormekaniker

Finn Aagesen har haft olie på fingrene siden han kunne gå. Her havde forældrene et husmandssted og drev en maskinstation.

- Der har bare altid skullet være noget der snurrede, fortæller han.

Derfor var uddannelsesvalget heller ikke svært og Finn Aagesen, som blev traktormekaniker og udlært ved Traktorkompagniet.

Her arbejdede han samtidig med, at han selvfølgelig også var fast chauffør på maskinstationen derhjemme. Finn Aagesen var forbi forskellige maskinhandlerjobs, inden han i 1986 blev ansat som sælger hos det nuværende Farmas A/S.

Fik øjnene op for minilæssere

Hjemme på ejendommen blev der skruet og repareret så snart han havde fri, og i slutningen af 80´erne fik Finn Aagesen øjnene op for minilæssere.

- Minilæsseren var alletiders ide som hjælp til landmanden i stalden, forklarer Finn Aagesen, som i 1993 stoppede, som sælger hos Farmas og startede Farsø Maskinhandel hjemme på ejendommen.

Minilæssere var forholdsvis nyt herhjemme og efter et besøg på Agromek i 1994 fik Finn Aagesen forhandlingen af Schäffer.

- Jeg var den første, som sådan rigtig gjorde noget i minilæssere dengang og jeg kan da også sagtens huske, da jeg købte den første hjem og så fakturaen, det eneste jeg tænkte var, gad vide om vi ville få den solgt, smiler Finn Aagesen.

Flyvende start

Starten gik godt og hurtigt, og weekenderne blev brugt på dyrskuer landet rundt.

- Jeg havde altid min kone og vores to drenge med. Sådan er det at have en enkeltmandsvirksomhed, de var altid med, husker han.

I værkstedet blev der i høj grad også repareret landbrugsmaskiner, en ting, som i dag ikke fylder meget på værkstedet i Farsø, hvor næsten alt energi bliver brugt på køb, salg, service og reparationer af læssemaskiner.

Alt efter kundens ønske

I dag sælger Finn Aagesen minilæssere som kan løfte mellem 1.500 kilo og 10 tons, hvor hovedparten efterspørger maskiner med en løftekapacitet på omkring to tons. De gængse redskaber som skovle og pallegafler er på lager, mens alt andet kan skaffes hjem.

- Alle maskiner og redskaber er standard, men har man specielle ønsker laver vi også det. Det kan være en kunde som ønsker hydrauliske pallegafler, fortæller Finn Aagesen, der også forhandler teleskoplæssere.

Batteridrevne læssemaskiner

Det sidste nye i Finn Aagesens maskinhistorie er, at minilæsserne nu også kan købes som eldrevne.

- Dem Schäffer har lavet til salg i år, er udsolgt og det er både til landbrug og andre erhverv, forklarer han om de batteridrevne maskiner, som enten købes med en lille eller en stor batteripakke.

- Den lille kan holde strøm i 5-6 timer og helt unikt ved Schäffer er, at maskinen bare skal køres i en stikkontakt, hvor andre mærker kræver en ladestation, forklarer Finn Aagesen.

Selv har han endnu ikke fået en batterimaskine inden for døren, er kundeinteressen der.

- Jeg har haft enkelte, som har spurgt ind til det og det er da også oplagt, især til maskiner, som udelukkende kører inde i en stald. Tro mig, om ikke også det bliver et krav til de maskiner, som for eksempel kører på kirkegårde, fortæller Finn og tilføjer, at Schäffers eldrevne maskiner har samme løftekraft, som deres brændstofdrevne søstre.

- Så er der også det ved Schäffer, at de ikke aflader når de ikke bliver brugt som andre, det vil sige at det er 100 procent effektiv tid, når man starter, siger Finn Aagesen, som også erkender, at man skal grave en del dybere i tegnebogen, for at få en læssemaskine på batteri.

Trofaste landmandskunder

Gennem de seneste år er der kommet flere kundesegmenter til end landbrug. Blandt andet entreprenørbranchen og kirkegårde.

- Og så har jeg for nylig afleveret en læssemaskine til en autoophugger, som skal bruge den til at løfte biler og flytte motorer.

Herudover skal kommunerne også bruge en læssemaskine i ny og næ foruden de trofaste landmandskunder – primært landmænd med kvæg eller heste, som i dag ikke kunne forestille sig en hverdag uden en læssemaskine.

- Jeg var den første som sådan rigtig gjorde noget i minilæssere dengang og jeg kan da også sagtens huske da jeg købte den første hjem og så fakturaen, det eneste jeg tænkte var, gad vide om vi ville få den solgt.

Finn Aagesen, Farsø Maskinhandel A/S

Læs også