Klar til maskinauktion for millioner

Trioen bag auktion over konkursboet fra Hjallerup Maskinforretning har lagt et tocifret millionbeløb, inden maskinerne er kommet under hammeren og kan bydes på frem til 30. juni.

AUKTION Maskiner for 15-20 millioner kroner, reservedele for 6-7 millioner og tre butikker med hundemad, rideudstyr, legetøjstraktorer og meget mere til en detailhandelspris et sted imellem 20 og 25 millioner kroner.

Det er ikke småpenge, de tre partnere Karsten Madsen, Brian Sørensen og Svend Bonde har investeret i konkursboet efter Hjallerup Maskinforretning. »Et tocifret millionbeløb« er dog det nærmeste, de kommer på at afsløre købsprisen for konkursboet.

Nu sætter de maskinerne til salg via Karsten Madsens firma, KJ Auktion, hvor der kan bydes frem til 30. juni. I skrivende stund er der 248 numre i kataloget.

- Man kan sige, at vi seriøst har lagt vores labber på kogepladen. Det er mange penge – banken spurgte da også, om jeg nu var sikker på, at jeg havde brug for så mange maskiner, griner Brian Sørensen, der normalt får sin tid til at gå med de 4.000 søer og 1.500 hektar hjemme på ejendommen mellem Hjallerup og Dronninglund i Vendsyssel.

- Men hvis vi er dygtige nok, burde det også blive en god forretning. For der er meget godt grej og masser af kvalitetsmaskiner. Man skal tænke på, at det er udstyr, som Hjallerup Maskinforretning ville have ydet garanti på, hvis de var kørt videre, siger han.

Slutbrugerne skal findes

Karsten Madsen, der har drevet KJ Auktion siden 2009 og har været i branchen siden 1993, nikker, når Brian Sørensen nævner det »gode grej«. Gennem årene har han nemlig sat konkursboer fra både maskinforretninger og maskinstationer på auktion.

- Og der er stor forskel på at stå med en maskinforretning som her, hvor alt står snorlige, fordi det er maskiner, der også skulle sælges videre før konkursen, og en maskinstation, hvor man er begyndt at slække på tingene, når det begynder at gå ned ad bakke, og egentlig bare går efter at slide det hele ned, siger Karsten Madsen, der øjner gode handler for både ham selv og køberne på auktionen.

- Det er altid svært at spå om auktioner, men vi skulle gerne lande på en pris et sted imellem det, forhandlerne normalt får maskinerne hjem til, og hvad, slutbrugeren normalt kommer af med. Så det er slutbrugerne, vi skal ud og finde, konstaterer han.

Butiksvarer og reservedele

Varerne i butikken i Hjallerup kan købes med 30 procents rabat, når der den 26. og 27. juni er synsdage i Hjallerup, mens man 19.-20. juni holder sidste salgsdag i Støvring-afdelingen – også med 30 procents rabat. I Hjørring-afdelingen regner man med at holde faste åbningstider i juli – formentlig mandag til onsdag, hver uge.

Det store reservedelslager har man dog endnu ikke helt regnet ud, hvordan man får afsat.

- Vi går med nogle tanker om at sælge til interesserede maskinhandlere med en eller anden form for rabat, for det er ikke noget, den enkelte landmand vil have interesse i. Det kan også være, at vi er heldige at finde en, der er interesseret i hele lageret til at sælge ud af, fortæller Karsten Madsen.

Mulighed for forhandlet salg

Udover at byde på maskiner på traditionel auktionsvis, er der også mulighed for føje nyt til maskinparken via et forhandlet salg – altså, en aftale med sælger om en fast pris, så man undgår en nervepirrende budrunde.

- Igen er det svært at spå om, men jeg kunne forestille mig, at omkring 20 procent af maskinerne bliver solgt som forhandlet salg. Det er en måde, man kan sikre sig en god pris og undgå usikkerheden ved, at der kan blive budt over i auktionens sidste timer, lyder det fra Karsten Madsen, der forventer at den tidligere Hjallerup-maskinpark bliver fordelt over hele landet, mens flere maskiner også vil ryge til udlandet.

- Vi har mange kunder i udlandet, og de seneste år har der især store østeuropæiske landbrug lagt bud ind på en del gode landbrugsmaskiner, fortæller den erfarne auktions-mand, der lige nu har omkring 78.000 kunder i systemet og dagligt føjer nye til.

Læs også