Otte meter bred gyllenedfælder fra Gøma

Med en arbejdsbredde på otte meter sætter den nye Gøma-nedfælder nye standarder for ophængte nedfældere. Gyllenedfælderen kommer i to varianter.

En ny gyllenedfælder fra GØMA kommer i to varianter, hvor GD800 er en discnedfælder, mens GT800 er en nedfælder med tænder. Nedfælderen er opbygget over en tredelt ramme, og under transport er nedfælderen kun tre meter bred og under fire meter i højden.

Standardudstyret omfatter blandt andet hydraulisk indstilling af arbejdsdybden, og efter at gyllen er placeret, genpakkes jorden enten af en traditionel rørpakkevalse eller af en STS-ringvalse.

I konstruktionen af Gøma GD800 og GT800 er der lagt vægt på, at nedfælderne opbygges over standardkomponenter, der anvendes til begge type nedfældere. Centerdelen og de opklappelige sidefløje er lige brede, og derfor er eksempelvis valserne på de tre sektioner fuldstændig ens.

Maksimal udnyttelse

I udviklingen har der ligeledes været fokuseret på, at grundkonstruktionen skulle være let og stærk. I designet er der sigtet efter at få en åben konstruktion, der minimerer risikoen for, at jord lægger sig på nedfælderen, hvor det giver en unødig forøgelse af vægten.

For at begrænse transporthøjden til under fire meter, løftes både nedfælderskær og pakkevalsen på den midterste sektion automatisk op, når nedfælderen foldes sammen.

- Vi behøver derfor ikke at løfte trepunktsophænget helt i top for at opnå en god frihøjde under nedfælderen, og derved kan vi uden problemer transportere en otte meter bred nedfælder og stadig overholde færdselsloven, siger Jakob Møller, teknisk chef hos Gøma.

Passer til alle typer vogne

- Ved at komme tæt på gyllevognen minimerer vi risikoen for negativ prodse-øjetryk, og det justerbare topstangsfæste giver mulighed for at tilpasse nedfælderen til geometrien i gyllevognens trepunktsophæng. Derfor kan den nye nedfælder monteres på alle typer vogne og på selvkørende gyllemaskiner, påpeger Jakob Møller.

Afstanden imellem de to rækker tænder eller tallerkner er 100 centimeter, og på discmodellen placeres gyllen på skyggesiden af den forreste række tallerkner, mens der på tandnedfælderen placeres gylle ved samtlige tænder.

- Discene har en diameter på 510 millimeter og er monteret med levetidssmurte SKF-lejer. På de nye har vi udviklet et nyt ophæng, der giver en bedre beskyttelse af lejerne, og for at reducere vægten fortsætter vi med et ophæng, hvor tallerknerne er monteret to og to, slutter Jakob Møller.

Læs også

Samsåning sparer tid
Opfordring fra politiet efter svindelsager: Pas nu på
9,3 meter skårlægger fra Kuhn
Traktorsalget er status quo
Ny Scantruck-forhandler på Grønland udvider
Nyt dækforsøg skal kortlægge effekten af VF-dæk