Intelligente liftsprøjter fra Horsch

Er man til liftsprøjter i kombination med noget af det ypperste teknik indenfor betjening, komfort og bomstyring, er der spændende nyt på vej fra Horsch.

På et nyligt afholdt Horsch presseevent på Horsch-fabrikken i Schwandorf i det nordlige Bayern blev en ny serie lidtophængte sprøjter præsenteret.

Horsch CS (CompactSprayer) er navnet på de nye sprøjter. CS-sprøjterne fås i tre størrelser med tanke på 1.400 liter, 1.800 liter, og hvor den største, 2.2 CS, rummer 2.200 liter i tanken. CS-sprøjterne har akkurat det samme unikke udstyr og lækre betjening som sine større søskende, LT- og GS-trailersprøjterne.

- Vi har netop haft et eksemplar af den nye CS-liftsprøjte på dansk grund, hvor vi fik mulighed for at »lege« med sprøjten et par dage, inden den skulle videre til Norge for præsentation, siger produktspecialist Arne Gejl fra WekoAgro Machinery, der er importør af Horsch-maskinprogrammet i Danmark.

- CS-liftsprøjterne kan monteres med bomme fra 15 til 30 meter. For største kapacitet, mindste afdrift og største afsætning af planteværnsmidlerne kan CS-sprøjterne udstyres med den markedsledende BoomControlPro-bomstyring i kombination med 25 centimeter dyseafstand, der tillader en lav bomhøjde over afgrøden/jorden på 30 centimeter, forklarer han.

Nem rengøring

Alle sprøjtens funktioner, også centrifugalpumpen, der også fungerer som sugepumpe ved fyldning - yder 400 l/min, er hydrauliske trukne via LS, altså slet ingen PTO-aksel. Indvendig rengøring foregår nemt, hurtigt og sikkert via det unikke CCS Pro-system, hvor en mindre stempelpumpe skyller tanken indvending og fortynder restvæsken, imens centrifugalpumpen arbejder videre og tømmer sumpen.

Den elektriske betjening foregår via Isobus, enten med Horsch-terminal eller i traktorens Isobus-terminal.

Når CS-sprøjterne skal spændes på eller af traktoren, foregår det via et A-rammekoncept. Inden sammenkobling med A-ramme har piloten god plads til imellem traktor og sprøjte til montering af hydraulik-koblinger, Isobus og lysstik, og der kan til sidst bakkes helt ind til sprøjten, og den fanges med A-rammen, og naturligvis modsat vej ved afmontering.

Intelligent tømning

- Horsch arbejder med en fronttank-løsning i kombination med CS-sprøjterne, hvor der vil blive tilbudt to løsninger. En løsning med integreret intelligent tømning og indvendig rengøring i kombination med CS-sprøjten bagerst samt en simpel løsning, hvor fronttanken kun indeholder rent vand, og man så pumper over i felten og laver en ny blanding med medbragte midler, påpeger Arne Gejl.

CS-sprøjterne skulle efter planen have været præsenteret for det brede publikum på planlagte Agritechnica i november måned i år. Grundet coronasituationen, som stadig giver begrænsninger, er Agritechnica udsat til sidst i februar måned 2022. På Agritechnica 2022 kan CS-sprøjten naturligvis opleves og studeres.

Læs også