Mellemafgrøder med mange fordele

Buster Weber Mortensen er indehaver af maskinstationen BWM. Han har udviklet en ny metode til etablering af mellemafgrøder med sin helt egen specialbyggede mellemafgrøde-udlægger.

BWM-mellemafgrøde-udlæggeren er udviklet ud fra eksisterende landbrugsmaskiner i form agf en hollandsk sprøjte og en Amazone-såmaskine. Foto: John Ankersen

Der findes alternativer til de pligtige efterafgrøder. Et af alternativerne er mellemafgrøder. En mulighed som indehaver af maskinstationen BWM ved Haderslev, Buster Weber Mortensen, ser et stort potentiale i – og har udviklet teknologi og teknik til håndtering af.

Han har udviklet en smart mellemafgrøde-udlægger, der kort fortalt er en sammenbygning af en sprøjte og en såmaskine, der gør, at mellemafgrøderne langt lettere kan etableres.

Frøene blæses ud af maskinen og i jorden, og det er en metode, der ifølge Buster Mortensen, har flere fordele:

- Det bliver mere præcist og man undgår overlap, samtidig med at der er stor tankkapacitet i forhold til andre spredere. Små kerner kan normalt let blive slået i stykker af tallerkener – ved denne metode kommer flere hele kerner ud.

Et års udvikling

Det var et græsproblem i egne marker, der sidste år fik Buster Mortensen til at gå i gang med udviklingen af mellemafgrøde-udlæggeren.

- Jeg ville gerne undgå græsproblemer i hvede, så derfor ville jeg lave noget omkring mellemafgrøder, forklarer Buster Mortensen.

Mellemafgrøderne skal være sået senest 20. juli og kan fjernes 20. september og det giver muligheder.

- Så kan man nå at så vinterhvede efter mellemafgrøderne, og undgå problemer med græs i hveden, og der var ingen, der tilbød denne mulighed, konstaterer Buster Mortensen.

Hér et år senere, er mellemafgrøde-udlæggeren en realitet, der med luft-metoden har løst udfordringen med præcis og effektiv såning af mellemafgrøder.

Buster Mortensen tilføjer, at mellemafgrøde-udlæggeren er blevet løbende justeret og forbedret undervejs.

- Blandt andet med kortere slanger til traktor for at korte reaktionstid fra start/stop, forklarer han.

Landbrug og maskinstation

Buster Mortensen bor sammen med sin bedre halvdel og parrets to børn på seks og fire år på gården, der har været Busters barndomshjem, og som han overtog sidste år fra hans far Jeppe Mortensen, der stadig er en aktiv del i det daglige arbejde på maskinstationsdelen.

Buster Mortensen er uddannet landmand inden for kvæg, der indtil for få år siden også var på gården. I dag ejes og dyrkes der 75 hektar plus skov – i alt 82 hektar.

Og det er også herfra, samt hos flere af kunderne, at Buster Mortensen har fået afprøvet og godkendt sine resultater omkring mellemafgrøde-udlæggeren og etableringen af mellemafgrøder.

Blandt andet hos en økolog, hvor 100 hektar er etableret. Kunderne hos BWM er primært i det syd- og sønderjyske område, hvor der i højsæsonen er flere hjælpere tilknyttet maskinstationen.

Læs også