HarvestLab rykker over i John Deere-mejetærskerne

John Deere-HarvestLab-3000 har længe været brugt på John Deere-finsnitterne, men bliver nu også en mulighed på mejetærskerne. Det betyder, at man vil kunne aflæse afgrøden i realtid hele vejen igennem mejetærskeren ved hjælp af en sensor.

HarvestLab-3000 måler blandt andet vandindholdet i realtid under høsten, men kan også bestemme proteinindholdet i hvede, byg og raps. Indholdet af stivelse i byg og olie i rapsen kan desuden også registreres. Det betyder mange informationer om høstkvaliteten for de enkelte marker, om for eksempel hveden er egnet til at blive malet til mel eller bruges til foder, ligesom høsten fra de enkelte marker kan opbevares særskilt ud fra kvaliteten, og salget kan målrettes bedre.

I sommeren 2021 testede to planteavlere i Tyskland og i Storbritannien HarvestLab-3000 for at finde ud af, hvad de mange data kunne bruges til, herunder kortlægning af markprotein i hvede.

Aflæses på et splitsekund

Resultaterne var overvældende for begge planteavlere, blandet andet viste brugen af HarvestLab-3000 på landmanden Bernd Bund 500 hektars store gård i Tyskland, at før han begyndte at bruge HarvestLab-3000, krævede det en tur på to og en halv times kørsel til laboratorium for at få proteinindholdet i hvede målt, men med HarvestLab-3000 bruger han i dag sin smartphone og kan tjekke proteinindholdet på et splitsekund, efterhånden som hveden høstes.

På den måde kan Bernd Bund få bedre priser og samtidig give ham værdifulde data om den fremtidige brug af afgrødebeskyttelse og hvilke afgrødetyper, der er bedst at så på bedriftens forskellige marker.

Læs også