Kverneland lancerer miljøvenlige maskiner til at bekæmpe ukrudt

Kverneland præsenterer nu nye maskiner til mekanisk ukrudtsbekæmpelse, der kommer på markedet allerede i år.

Med stadigt nye begrænsninger for mængden og valget af tilladte aktive kemikalier, samt resistens hos flere ukrudtsarter mod herbicider, er der behov for alternativer til effektiv ukrudtsbekæmpelse.

- Kverneland Onyx er en radrenser, der kan bruges både i rækkeafgrøder og korn. Den kommer så tæt på planterne som muligt uden at beskadige afgrøderne ved at sikre en lige linje i rækken. Til forskellige afgrøder og rækkebredder er en hurtig tilpasning mulig takket være et stærkt modulært koncept på denne maskine, forklarer Maxime Georges, Junior Product Manager for Kverneland Group.

Kverneland Onyx er udstyret med den dobbelte H-formede ramme og udmærker sig ved maksimal fasthed og tilpasningsevne, selv ned til 12,5 centimeter rækkebredde. En konstant dybdekontrol over hele arbejdsbredden sikrer et godt resultat i rækkeafgrøder og korn.

Et bredt udvalg af skær i Hardox- og Carbid- kvalitet samt et komplet udvalg af tilbehør som eksempel sidetallerkener, sideplader og fingerrensere er tilgængelige for at opfylde alle slags krav og forhold. Renseenhederne er monteret med markedets største dybdehjul, så man derved undgår enhver bulldozereffekt.

Hvert element arbejder uafhængigt af hinanden og løfter op til 13 sektioner automatisk via Isobus.

Stimulerer reaktioner

Den overfladiske jordbearbejdning på to centimeter med Kverneland Onyx forbedrer gennemluftningen af jorden som en forudsætning for fysisk-kemiske reaktioner (humificering, mineralisering af organisk kvælstof). Afgrøderne vil dermed drage fordel af de flere tilgængelige næringsstoffer.

Ved ukrudtsharvning på fladbed skaber Kverneland Onyx et isolerende lag, der stopper den kapillære opstigning af vand til overfladen og beskytter jordens fugtighed i frølaget. En gang lugning er som to gange vanding, siger et ordsprog. Med tanke på klimaforandringerne er dette af stor betydning i tørre områder.

For at opnå den største nøjagtighed, også med bredere redskaber, og når der arbejdes på skråninger i et udfordrende geografisk område, kan radrenseren Onyx kombineres med det kamerastyrede redskabsophæng Lynx. På grund af den laterale bevægelse på op til 25 centimeter til hver side sikres præcis ukrudtsbekæmpelse.

Kombinerede systemer

Lynx er udstyret med såvel et HR, kolorimetrisk analysekamera, Tillett og Hague-teknologi, og der kan tilføjes et ekstra kamera for at beskytte planterne ved at holde maskinen på sporet selv under kuperede forhold eller på ulige formede foragre. Der er en afgrødeføler (ekstraudstyr) til arbejde i udviklede afgrøder. LED-lys giver gode arbejdsresultater, også i mørke.

Lynx tilpasser hurtigt sporvidden til forskellige afgrøder, arbejdsbredde og ydeevne, det kamerastyrede redskabsophæng tilføjer ekstra fleksibilitet til radrenseren mellem rækkerne, så den passer til forskellige bedriftsstørrelser. De første redskaber har været i marken over hele Europa i denne sæson, og Onyx og Lynx vil være fuldt tilgængelige fra 1. september 2023.

For at udvide anvendelsesmulighederne vil Kverneland tilbyde kombinerede systemer til mekanisk ukrudtsbekæmpelse med kemisk afgrødepleje og gødningstilførsel. Kverneland Onyx kan kombineres med Kverneland iXtra LiFe til båndsprøjtning eller påføring af flydende gødning. I kombination med Kverneland a-drill og f-drill er det muligt at udbringe fast gødning eller efterafgrøder i én arbejdsgang med den mekaniske ukrudtsbekæmpelse.

Læs også