bannerPos

Drikkevand på dagsordenen i Kronjylland

De røde streger markerer områder med særlige drikkevandsinteresser, OSD. De blå markerer Indsatsområde Beder.
06-03-2020 16:48

Formanden for Landboforeningen Kronjylland kommer til at bruge en hel del af sin beretning på drikkevand, når han på torsdag går på talerstolen for at holde sin beretning på den årlige generalforsamling.

Drikkevand bliver et af hovedtemaerne, når formand for Landboforeningen Kronjylland, Christian Jensen, går på talerstolen torsdag den 12. marts for at holde sin beretning på den årlige generalforsamling. 

Foreningen har i det forgangne år brugt rigtig mange ressourcer på to sager om drikkevand. En sag i Beder, som har fyldt meget i en årrække, og en ny sag i Randers.   

- Man kan vist godt sige, at vi har bøvlet meget med drikkevand i det forgange år. I Danmark har vi nogle klare regler for, hvordan landmænd skal bruges plantebeskyttelsesmidler, så vores grundvand ikke bliver truet. Vi har også en grænse for, hvor meget nitrat, der må været i vandet. Når kommunerne begynder at lave deres egne regler, er vi nødt til at reagere, siger  Christian Jensen og understreger, at han bestemt også ønsker rent vand i hanerne. 

Påbud uden begrundelse

I 2017 fik ni landmænd påbud om, at de ikke måtte bruge planteværnsmidler på en række landbrugsarealer i Beder-området. 

- Aarhus Kommune tolker reglerne anderledes, end vi gør. Vi mener ikke, at kommunen har begrundet, hvilke forhold i naturen der gør, at de har udstedt påbud til landmændene, så de ikke må behandle deres marker med lovlige plantebeskyttelsesmidler. Vi har klaget over sagen til klagenævnet, som desværre gav kommunen medhold. Derfor har vi i oktober rejst sagen for domstolen, da vi ikke mener, at Aarhus Kommune har begrundet påbuddene tilstrækkeligt. Jeg synes, vi er kommet lagt ud, når vi som erhverv er nødt til at stævne staten, understreger Christian Jensen og påpeger, at der er tale om en principsag.

Indhold af nitrat

Randers Kommune har ønsket at sænke grænsen for indholdet af nitrat i drikkevandet til 4 mg, da en undersøgelse har vist, at mere nitrat i drikkevandet kan øge risikoen for tarmkræft. 

- Vi mener ikke, at undersøgelsen holder vand. Og det går ikke, at kommuner laver deres egne regler uden om det regelsæt, der gælder for hele landet. Den officielle sundhedsgrænse for nitrat i drikkevandet er 50 mg, og den er vi nødt til at forholde os til, indtil staten har truffet en anden beslutning - og det er der ikke noget, der indikerer. I samarbejde med Randers Kommune, Østjydsk Familielandbrug og Djursland Landboforening har vi skrevet et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke for at få en afklaring på, hvordan vi skal forholde os, slutter Christian Jensen.

Generalforsamlingen holdes i Velas i Søften torsdag aften.
 

Øg udbyttet i marken med en behandlingsslutspurt

Man skal jævnligt gå sine marker igennem og se, om der er behov for en sidste behandling før høsten. - De sidste sprøjtninger er med til at give en bedre bundlinje, lyder det fra Kirsten Larsen, chefkonsulent i Velas Planteavl i Vissenbjerg.

Bedste svineafkast i 30 år

De danske svinebedrifter kom ud af 2019 med et gennemsnitligt driftsresultat på 3,7 millioner kroner, og en afkastningsgrad på 8,4 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Juelsminde-halvøen under lup

Dialog med lodsejere skal udvikle As Vig

Økologer har masser af næringsstoffer

Økologer betaler prisen for de konventionelles landbrugspakke, lød det fra Økologisk Landsforening, da regeringen ville stramme udnyttelseskravet til husdyrgødning.

Majs med udfordringer

Majsen er under angreb både ovenfra og nedenfra efter et svært forår. For eksempel har råger hærget majsmarker i det sydlige Jylland, hvor landmænd har mistet adskillige hektar til fugle.

Porten til kvalitet

Vi er håndværkere, og vi gør det, vi er bedst til, siger indehaveren af Syddansk Portteknik, Kenneth Bruun Petersen, som har flere års erfaring i portbranchen.

Coronakrisen sætter fortsat sit præg på traktorsalget i Danmark

Eftervirkningerne fra coronakrisen har sat sine spor i leveringen af nye traktorer til det danske marked og juni måned er ingen undtagelse.

Er gården sikker for nysgerrige sommerbørn?

Mange danskere holder sommerferie i Danmark i år på grund af corona. Derfor vil der være ekstra mange børn og voksne fra byen, som gerne vil se, føle og lugte til livet på et moderne landbrug. For at give alle den bedste oplevelse opfordrer Topdanmark til, at landmænd kontrollerer sikkerheden på gården, før sommergæsterne kommer.

Lovgivning og klare regler skal skabe tillid til den tyske kødindustri

Danish Crown bakker uforbeholdent op om den tyske arbejdsministers planer om at forbyde underleverandører af arbejdskraft i den tyske kødindustri.

Fremragende nationalparkfotos premieret

Fire fremragende fotos fra Nationalpark Kongernes Nordsjælland er blevet premieret i en konkurrence med flere gode vinderbud.
Side 1 af 1873 (37451 artikler)Prev1234567187118721873Next