Vaccine skal sikre minkavl i Finland

Det finske Skov- og Landbrugsministerium har godkendt brug af et middel, der er designet til at forhindre spredning af coronavirus fra mink.

I Finland kan mink snart se frem til at skulle vaccineres mod coronavirus.

Mens et politisk flertal i Danmark vil forlænge forbuddet mod minkavl i Danmark frem til 2023, er der udsigt til, at mink i Finland kan blive vaccineret mod coronavirus.

I hvert fald har det finske Skov- og Landbrugsministerium godkendt brug af midlet Furcovac, der er designet til at forhindre spredning af coronavirus fra mink. 

Det er forskere fra universitetet i Helsinki, der har udviklet vaccinen, og den er siden blevet testet på minkfarme i landet. Men det har ikke været nemt at få vaccinen fremstillet.

- Der var udfordringer i at lave vaccinen og få fat i råmaterialer, fordi der også blev lavet vacciner mod Covid-19 til mennesker samtidig, siger Jussi Peura fra de finske minkavleres sammenslutning til det finske statslige tv-selskab Yle, og tiløjer, at Furcovac bliver fremstillet af de samme råmaterialer som vacciner til mennesker gør.

Del af beskyttelsen

Man har kunnet teste vaccinen på mink i Finland, da landets minkbesætning undgik at blive hårdt ramt af coronavirus i løbet af 2020.

- Vi bliver ved med at holde øje med coronaepedemien og beskytte os og dyr mod sygdommen i samarbejde med myndighederne. Minkvaccinen er en del af beskyttelsen. Det har været en hård tid for minkavlere, som har været nødt til at isolere sig, og samtidig sikre beskyttelse til deres medarbejdere, siger Jussi Peura.

Også i USA arbejder man på at udvikle en vaccine mod coronavirus i mink.

Læs også