En duft af vår

Det er blevet meget populært at samle mad i naturen. TV-programmer, som Nak og Æd og mange andre, har åbnet en masse menneskers øjne for de kulinariske oplevelser, der venter på os derude.

Oveni har vi et par specielle år i bagagen, der har lært mange af os, igen at sætte pris på oplevelser i den mere nære natur.

Og der er masser at komme efter derude, for i takt med, at lyset, varmen og fuglene vender tilbage, åbner naturen sit mangfoldige spisekammer. Ramsløgene dufter nu kraftigt i skoven, og inden længe vil vi kunne finde den lækre forårssvamp; vårmusseron.

De fleste forbinder nok svampesæsonen med en tid, der normalt ligger sidst på året – fra august til oktober. Der er dog allerede gang i de sjove vækster, og enkelte svampe vokser frem allerede nu.

Man kan sætte næsen op efter morkel, østershat og vårmusseron, der alle er rigtig gode spisesvampe og kan findes derude i foråret.

Vårmusseron er en kraftig, kortstokket og lys svamp, der ikke bliver mere end 10 centimeter høj. Både stokken og hatten er hvide til let brunlige. Lamellerne under hatten er hvide eller flødefarvede.

Duften er kraftig og mel-agtig. Faktisk er duften indimellem så kraftig, at man kan fornemme, hvis man kommer ind i et område, hvor de vokser. Så kan man snuse sig frem til krattet med de små godbidder. 

Den fine forårssvamp kan findes i skov, krat og på plæner. Den vokser ofte i små grupper eller i cirkler, der kaldes hekseringe.

Engang blev alle svampe set som giftige, og noget der hørte djævelen og heksene til. Man forestillede sig, at de onde hekse festede og dansede med djævelen, og hvor de havde danset, voksede svampene frem som bevis.

Vårmusseron er en glimrende spisesvamp, så hold øjne og næse åbne.

Husk dog man aldrig skal spise en svamp, man ikke er helt sikker på.

Læs også