Snart begynder vores fine badestrande at trække i vandhundene og det solhungrende folk. Men det er bare en af de kysttyper, vi har herhjemme.
Der findes også masser af andre kysttyper, der altid er et besøg værd. Der er blandt andet de høje klinter, områderne med store sten og de mange havne og moler.
Netop de steder, hvor der ikke er sandstrand, kan man være heldig, at der ligger en besynderlig fugl i vandet eller sidder på stenene. Den ligner ikke rigtigt en and og heller ikke en måge. Det er tejsten.
Tejsten er helt sort – på nær et tydeligt hvidt vingefelt. Dens ben er ret iøjefaldende og knaldrøde. Om vinteren er den mere lys, men stadig med tydelig vingeplet. Begge køn har samme fjerdragt.
Hvis man ser arten i flugt nær havoverfladen, har den hurtige vingeslag og en tæt kropsform. Tejsten har et vingefang på 52-58 centimeter. Den er cirka 34 centimeter lang og kan veje op til 490 gram.
Arten findes i hele Nordatlanten, hvor den yngler i klippesprækker, mellem stenblokke og i gravede huller i skrænter. Det med at grave huller i skrænter er kun en disciplin, som de danske tejster mestrer. De lægger kun et eller to æg og får kun et kuld unger på en ynglesæson.
Tejstens dykker ned og finder føde på bunden. Den spiser fisk og krebsdyr.
Ligesom de andre alkefugle yngler tejsten i kolonier. Danmark er – sammen med Irland – artens sydligste grænse.
1970’ernes olieforureninger satte bestanden noget tilbage, men derudover er bestanden af tejst gået frem siden 1820’erne.
Selvom man ikke lige færdes ved kyster med skrænter og store sten, har man alligevel mulighed for at se den specielle fugl.
Den har nemlig kastet sin kærlighed på Sprogø mellem Sjælland og Fyn, og i år er der talt 666 tejster omkring øen. Skal man over broen, så hold øje med havet – man kan være heldig at se tejsterne omkring stensætningen.