Nøddekrigen: Fint besøg fra nord
Nøddekrigen er en sjælden, plettet kragefugl fra nord med kraftigt næb og mørk fjerdragt. Den ses i Danmark om vinteren, især i år med fødemangel i Sibirien og Østeuropa.

Mange har opdaget glæden ved at komme ud i naturen. Den gør noget særligt ved os mennesker. Naturen er dog en meget kompleks størrelse, og jo mere man lærer om den, des mere opdager man, at man kun forstår en brøkdel.
En vej ind i naturens verden er ofte gennem særinteresser som for eksempel padder, biller, svampe eller fugle. Gennem viden om de enkelte arter får man viden om de store sammenhænge, der udgør et økosystem.
En af interessegrupperne er ornitologerne, der kigger på fugle, og i år er de glade, for der er fint besøg fra nord. Nøddekrigen er på vintervisit.
Nøddekrigen er en kragefugl, som er på størrelse med skovskaden. Den er dog lidt mere plump i sin bygning, halen er kortere og næbbet større. Kroppen er mørkebrun med hvide pletter, og vingerne er sorte med et blåligt skær. Arten er omkring 52 centimeter lang, og vejer fra 130 til 190 gram. Dens vingefang måler mellem 52 og 58 centimeter.
Der findes to underarter af nøddekrige – den tyknæbbede, der yngler i Europa, og den tyndnæbbede, som yngler helt ovre i Sibirien. Den tyknæbbede foretrækker hasselnødder, og den tyndnæbbede har frø fra cembrafyrren som hovedfødekilde.
I år med fødemangel trækker mange fugle mod varmere steder med føde. Det er begge underarter, der trækker, og man kan være heldig at se dem begge herhjemme.
Selvom nøddekrigen er ret speciel, så ses der forvekslinger hvert år. Det er ofte stæren, som bliver forvekslet med nøddekrigen. Stæren har også hvide pletter på brystet, og er mørk i grundfarven. Stæren optræder ofte i flok og er noget mindre end nøddekrigen, der er ret sjælden.
Vinteren kan være både hvid og grå, men der er altid oplevelser derude. Læg altid mærke til fugle, der ikke ligner dem, man normalt ser. Det er måske en af de sjældne.