Nu er det slut med patronhylstre og mikroplast i naturen

Butikskæden Land & Fritid opstiller som de første i Danmark returcontainere til brugte patronhylstre på 41 lokationer i Danmark. Samtidig donerer kæden 10 øre pr. solgt haglpatron til Jægernes Naturfond.

Land & Fritid får nu som de første i branchen opsat returcontainere til afskudte haglpatroner. Formålet er at sikre 100% genbrug af disse. Dermed kan danske jægere på 41 lokationer landet over indlevere afskudte haglpatroner, der er taget med hjem fra jagten eller skydebanen.

Det har tidligere været et problem at skille den relativt dyre messinglegering fra plastdelene i afskudte haglpatroner, der i stedet indgår i den almindelige affaldscyklus. Det problem løses nu.

- Vi har lavet et samarbejde med en dansk virksomhed, der kan adskille og udnytte de genanvendelige plast- og messingdele. Vi håber meget, at jægerne har lyst til at aflevere deres afskudte haglpatroner hos os, siger kædedirektør i Land & Fritid, Erik Dalsro Jørgensen.

Grønne miljøvenlige patroner

Opsamlingen af haglpatroner er et naturligt næste skridt i at gøre jagt mere miljøvenlig. Land & Fritid var med "Green Shot"-haglpatronen i 2017 de første udbydere i Danmark af et komplet sortiment af miljørigtige haglpatroner med biologisk hurtigt nedbrydelige haglskåle.

Haglskålene i almindelige haglpatroner er lavet af plast og er i modsætning til patronhylstrene svære at finde og indsamle. Derfor efterlades de i naturen. Her nedbrydes de i mindre dele over 50-100 år, mens fuldstændig nedbrydning kan tage op til 500 år.

Donation til fond

Udover en koordineret indsamling af afskudte haglpatronhylstre har Land & Fritid besluttet at donere 10 øre pr. solgt haglpatron til Jægernes Naturfond.

- Dette gør vi for at være med til at bevare den danske natur til gavn for jægerne og danskerne, men også for at skabe fokus på både opsamlingsordning og vores miljøvenlige Mike Hammer haglpatroner, siger kædedirektør i Land & Fritid, Erik Dalsro Jørgensen.

Claus Lind Christensen, formand for Dansk Jægerforbund og Jægernes Naturfond, hilser det nye initiativ velkommen som et godt eksempel på, at branchen vedkender sig sit ansvar, og samtidig gør noget for at løse det.

Om haglskåle

En plastikhaglskål nedbrydes til mindre dele i løbet af typisk 50-100 år. Den endelige nedbrydning af mikroplast kan tage op til 500 år. Plast i naturen kan skabe problemer for visse dyrearter, der spiser både plastik og mikroplast. Det kan resultere i kvælning eller ophobning af plastik i dyrets organer. Kilder: DLG og Danmarks Naturfredningsforening

I 2015 havde mere end 175.000 danskere jagttegn. Det skønnes, at der er over 100.000 aktive jægere i Danmark. Hvis hver af disse affyrer blot 100 gammeldags haglpatroner hver på en hel jagtsæson, resulterer det i henved 10 mio. plastikhaglskåle i den danske natur. Kilder: Danmarks Jægerforbund og Ingeniøren.dk

 

Læs også