70-årig regnskabsassistent er ikke færdig med at bogføre

Få måneder efter Nordsjællands Landboforening blev stiftet i 1968, tiltrådte Tove Christiansen som elev, og selv om regnskabsassistenten for nylig rundede 70 år, er hun still going strong i virksomheden.

Tove Christiansen med et af de gamle posteringsark, hvor man skrev på begge sider. Foto: Jesper Hallgren Tove Christiansen påpeger, at selv om meget nu foregår nemt og automatisk, kan selve regnskaberne i dag godt være svære at tyde. Foto: Jesper Hallgren

Har man sagt Nordsjællands Landboforening, har man også sagt Tove Christiansen. Gennem hele 53 år har den trofaste regnskabsassistent haft kontorplads i foreningen, der blev stiftet kort før Tove Christiansens tiltrædelse.

Nordsjællands Landboforening blev – efter en sammenlægning af tre mindre foreninger – en realitet på en stiftende generalforsamling den 10. februar 1968, og godt tre måneder senere havde Tove Christiansen sin første arbejdsdag i landboforeningen.

Efter 9. klasse begyndte hun ellers som kontormedhjælper hos en VW-forhandler i Hillerød, men stoppede efter otte måneder, da hun ikke kunne komme i lære som kontorelev. Den mulighed var der hos Nordsjællands Landboforening.

- Min far var landmand og havde landboforeningen til at klare regnskabet, og han anbefalede mig at sende en ansøgning, fortæller Tove Christiansen, der ikke vil udelukke, at hendes far måske forinden havde »åbnet døren« og spurgt ind til mulighederne.

Ingen planer om at stoppe

Tove Christiansen blev ansat og begyndte 1. juni 1968 som kontorelev i Nordsjællands Landboforening, hvor hun fortsat har sin daglige gang, selv om hun for nylig fyldte 70 år.

Hun kunne således med god samvittighed trække sig fra arbejdsmarkedet, men det er ikke noget, hun overvejer at gøre.

- Jeg har det godt og er glad for mit arbejde, så jeg har ingen planer om at stoppe. Jeg har så mange gode kollegaer, og dem kan jeg ikke undvære. Dem kommer jeg virkelig til at savne, når jeg engang stopper, lyder det fra Tove Christiansen.

Hun har på mange områder oplevet en kolossal udvikling gennem de 53 år i branchen. Omgivelserne, faciliteterne, hjælpemidlerne, økonomien, regnskabsprocedurerne, reglerne og kunderne har således ændret sig meget i løbet af de mere end fem årtier, hvor virksomheden dog altid har haft base i Hillerød.

Fra 10 til 100 kollegaer

- Da jeg begyndte i 1968, havde vi kontor på 1. sal i en ejendom, der hedder Slotsmøllen, nær Frederiksborg Slot, fortæller Tove Christiansen, som sluttede sin elevtid efter tre år, hvor der var skolegang om formiddagen og arbejde på kontoret om eftermiddagen.

Pladsen i Slotsmøllen blev med tiden dog for trang, og i 1975 flyttede foreningen ind i en nybygget ejendom på Industrivænget 22, der også er »hjemmebanen« den dag i dag. Her har der nemlig været mulighed for at udvide, og det har været nødvendigt.

Tove Christiansen har i dag omkring 10 gange så mange kollegaer, som da hun begyndte som elev. Der var en halv snes, da hun begyndte i 1968, og i dag tæller Nordsjællands Landboforening og foreningens rådgivningsselskab, Agrovi, i alt cirka 100 medarbejdere, hvoraf omkring de 60 har arbejdsplads på adressen i Hillerød.

- Når jeg tænker tilbage, er det også helt vildt, hvordan udviklingen har været. Da jeg begyndte, foregik meget med blyant. Vi havde én skrivemaskine og én regnemaskine, som vi måtte deles om, smiler Tove Christiansen, der tydeligt mindes arbejdet med at renskrive regnskaber på den gamle skrivemaskine.

Larmende hulkortmaskine

- Man skulle trykke godt til på tasterne, og især når man brugte kalkerpapir, hvor det selvfølgelig var vigtigt, at regnskabet også kunne læses på det sidste stykke papir. Der var minimum tre eksemplarer, og nogle gange fire eller fem, forklarer den trofaste regnskabsassistent og tilføjer:

- Det gjaldt samtidig om at være meget koncentreret. Man kunne nemlig ikke bare rette et tal, så hvis man tastede forkert, måtte man starte forfra. Alt foregik manuelt på det tidspunkt.

- Vi skulle først bogføre manuelt, og siden blev det så indtastet på en stor, larmende hulkortmaskine i vores tastestue, som var i et tidligere køkken.

Tove Christiansen

- I 1972 fik vi et EDB-system, som hed S72. Det var en stor klods, og selv om vi kun havde én til hele kontoret i starten, var det noget af en omvæltning, erindrer Tove Christiansen.

- Vi skulle, fortsætter hun, først bogføre manuelt, og siden blev det så indtastet på en stor, larmende hulkortmaskine i vores tastestue, som var i et tidligere køkken.

Båndene fra hulkortmaskinen blev sendt til Århus pr. post, og de kom så retur nogle dage efter i store pakker med udskrifter på regnskaberne. Var der rettelser eller nye oplysninger, måtte man begynde forfra med arbejdet.

Komplicerede regler

Regnskabsprocedurerne har også ændret sig – ligesom kontooversigten.

- Dengang, jeg startede, var der 41 kontonumre, mens der i dag er 10.000 kontonumre til rådighed, fortæller Tove Christiansen, og påpeger, at selv om meget nu foregår anderledes nemt og automatisk, kan selve regnskaberne i dag godt være svære at tyde.

Det behøver hun dog generelt ikke bekymre sig så meget om. Tove Christiansen står selv »kun« for bogføring og moms, og lader så »eksperterne klare regnskabsopgørelserne«, som hun udtrykker det.

Man skal, ifølge nordsjællænderen, næsten også være ekspert for at have styr på alle de omfattende og komplicerede regler, der hele tiden bliver ændret.

- Der er enormt mange regler, der skal overholdes. Jeg synes, det er galimatias, at love og regulativer fra det offentlige skal fylde så meget, som det er tilfældet. På det område er tingene ikke blevet lettere, fastslår den sympatiske regnskabsassistent.

Samme plads i over 20 år

Hun bor sammen med sin mand, Erik Christiansen, i et rækkehus i Allerød. Parret har datteren Anne Mette, der kom til verden i 1979. Da Tove Christiansen dengang kom tilbage fra barsel, fik hun opfyldt et ønske om at gå ned på 32 timer – og sådan har det været siden.

- Jeg synes, det er galimatias, at love og regulativer fra det offentlige skal fylde så meget, som det er tilfældet.

Tove Christiansen 

Den gule bygning på Industrivænget i Hillerød har været hendes andet hjem gennem de mange år – med den samme kontorplads siden en større ombygning for godt 20 år siden.

- Jeg har undervejs slidt nogle kontorstole og regnemaskiner op, slutter den rutinerede regnskabsassistent, som slet ikke er færdig med at bogføre endnu.

Læs også