Eksperter: Minister overtræder bopælspligt

Det er overtrædelse af bopælspligten, når miljøminister Lea Wermelin har sin officielle bopæl på Bornholm, men i virkeligheden bor med mand og børn på Nørrebro i København, siger eksperter ifølge B.T.

I sidste uge oplyste avisen B.T. at miljøminister Lea Wermelin har CPR-adresse på Bornholm, men at hun reelt bor i København.

I 2015 flyttede miljøministeren sin folkeregisteradresse til øen. Ifølge avisen for at være tættere på sin valgkreds, men for nylig afslørede B.T så, at huset på Bornholm i de seneste tre år kun har været brugt som fritidsbolig, mens hun reelt har boet med mand og børn på Nørrebro i København.

For få nætter på Bornholm

- I alt har hun været cirka 300 dage på Bornholm – langt fra de 540 dage, det ville kræve for at overholde bopælspligten, skriver avisen.

Overfor B.T. hævder ministeren dog, at det ikke alene er antallet af dage, der afgør, om hun har primær bolig på Bornholm:

- Det har været min opfattelse, at jeg lever op til reglerne, fordi det er en samlet vurdering og ikke kun et spørgsmål om overnatninger, der afgør, hvor man bor, har ministeren udtalt til B.T.

Men ifølge lektor ved Syddansk Universitet Jøren Ullits er antallet af overnatninger dog det absolut vigtigste kriterium.

Familien i København

- Når man har oplyst at have flere bopæle, beror det på en konkret bevisvurdering, hvor man udover antallet af opholdsdage  –  som efter min vurdering fortsat er det centrale pejlemærke – også kan se på afstanden fra bopælen til arbejdet, og hvor ægtefællen og børn bor, uddyber Jørgen Ullits til B.T.

- Jeg vil være overrasket, hvis kommunen på baggrund af disse kriterier ikke fandt, at den reelle bopæl er i København, og at det er her, hun bør være registreret i folkeregisteret, siger Jøren Ullits.

Han bakkes op af chefjurist Anders Svendsen fra Lejernes LO:

- At det er antallet af overnatninger, der er det primære kriterium, er i overensstemmelse med CPR-loven og ikke mindst den bekendtgørelse, der hører til loven, siger han til B.T.

Minister: Ingen snyd

Miljøminister Lea Wermelin understreger dog på Facebook, at hun intet har at skjule, og at hun konsulterede en advokat, inden hun flyttede til Bornholm for at sikre sig, at hun ikke gjorde noget forkert. Lea Wermelin fremhæver blandt andet, at hun ikke har fået støtte til dobbelt husførelse eller at hun har haft skattefordele af at have adresse på Bornholm. Tværtimod mener hun, at det har kostet hende 25.000 mere i skat årligt i forhold til, hvis hun havde flyttet sin adresse til København. Efter B.T.’s historie vil hun kontakte Bornholms Kommune for at bede dem lave deres vurdering.

- Det er selvfølgelig aldrig rart at skulle læse om sine personlige forhold i avisen. Endnu mindre, når de bliver gengivet forkert og unuanceret. Men nu ved I, hvordan sagen hænger sammen, skriver miljøministeren på Facebook.

Læs også