bannerPos

Jais Valeur formand for nyt klimapartnerskab

- Vi er allerede meget langt fremme, når det gælder klimaeffektiv fødevareproduktion. Men vi skal være endnu bedre – og her i Danmark kan vi i fællesskab finde de løsninger, som hele verden får brug for, siger Jais Valeur, som fødevareministeren har udpeget som formand for et nyt klimapartnerskab. Arkivfoto
Fødevareminister Mogens Jensen (S) har udnævnt Group CEO i Danish Crown Jais Valeur til formand i nyt klimapartnerskab. Partnerskabet skal komme med anbefalinger til, hvordan den danske fødevare- og landbrugssektor kan udlede færre drivhusgasser.

Et nyt klimapartnerskab for fødevare- og landbrugssektoren skal komme med sin vision for sektorens grønne omstilling og sit ambitionsniveau for sektorens reduktion af drivhusgasudledning frem mod 2030.

- Landbruget udgør over 20 procent af Danmarks samlede udledning af drivhusgas, og ligesom resten af samfundet skal landbruget og fødevaresektoren blive mere klimavenlig, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet. 

- Vi har brug for, at vores madproduktion og vores madvaner bliver mere bæredygtige og klimavenlige. Køerne på marken skal være bedre for klimaet, vi skal træffe flere klimarigtige valg, når vi handler i supermarkedet, og så skal vi smide mindre mad ud, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

Han anerkender, at det er en udfordring at skulle nedbringe udledning og på samme tid sikre, at fødevare- og landbrugssektoren fortsat skal kunne konkurrere med udlandet.

- Der er ingen nemme løsninger, men jeg er overbevist om, at klimavenlige løsninger i højere og højere grad bliver noget, som dansk landbrug skal bruge i konkurrencen med andre lande. Forbrugere både i Danmark og resten af verden vil gerne have, at fødevarerne er produceret med tanke på klimaet. Ønskemålet er, at Danmark kan vise vejen for fødevareproduktionen i resten af verden, siger Mogens Jensen. 

Udviklingsveje

Til at lede arbejdet har ministeren udnævnt Group CEO i Danish Crown Jais Valeur som formand. Med basis i sin position i Danish Crown kan han identificere de største problemer og de mest afgørende udviklingsveje i hele kæden fra produktion, forarbejdning, forbrug og eksport.

- Danmark er anerkendt ude i den store verden for vores gode fødevarer, og i de kommende år har vi en enestående mulighed for at blive foregangsland på klimafronten for resten af verden. Vi er allerede meget langt fremme, når det gælder klimaeffektiv fødevareproduktion. Men vi skal være endnu bedre – og her i Danmark kan vi i fællesskab finde de løsninger, som hele verden får brug for, siger Jais Valeur.

Partnerskabet skal række ud til alle centrale aktører i den danske fødevare-og landbrugssektor. Det er et af i alt 13 partnerskaber, som regeringen vil indgå i samarbejde med erhvervslivet med fokus på at bidrage til at løse klimaudfordringerne på en måde, der også understøtter job, velfærd og konkurrenceevne.

Regeringen har bedt om at modtage partnerskabets anbefalinger, inden regeringen næste år kommer med sit udspil til en klimahandlingsplan.

mip

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next