Tysk smågrisenotering falder

Den tyske notering for smågrise, VEZG, faldt fredag med 15 euro til 45 euro.

VEZG-smågrisenoteringen faldt fredag med 15 euro til 45 euro, mens den tilsvarende notering for 8-kilosgrise faldt med 9,90 euro til 29,50 euro. Det oplyser Danske Svineproducenter.

- Efter den tyske slagtesvinenotering er faldet med hele 15 cent (cirka 1,12 kroner) i onsdags, giver de tyske smågrisenoteringer også efter. Sæsonmæssigt begynder udbuddet at stige på smågrisemarkedet, men det er ikke usædvanligt. Den store udfordring består p.t. i, at det simpelthen ikke kan betale sig for mange slagtesvineproducenter at indsætte nye smågrise, skriver Danske Svineproducenter, og tilføjer:

- Foder- og energiomkostningerne er for høje i forhold til den nuværende slagtesvinenotering. Ifølge en tysk økonomirådgiver ligger nulpunktet for de bedste tyske slagtesvineproducenter på cirka 2,00 euro (cirka 15 kroner) pr. kg, men for de fleste mellem 2,15 og 2,30 euro (cirka 16-17 kroner) pr. kg. Den tyske slagtesvinenotering udgør imidlertid kun 1,80 euro (ca. 13,40 kroner) pr. kg for tiden. Derfor er det ikke særlig overraskende, at mange slagtesvineproducenter p.t. er meget tilbageholdende med at købe nye smågrise.

Ubalance i Europa

Den nuværende ubalance på det europæiske grisemarked er opstået, fordi den tyske slagtesvinenotering er steget alt for hurtigt i februar og marts.

De andre europæiske noteringer kunne simpelthen ikke følge med. Mens den tyske slagtesvinenotering nåede 1,95 euro (ca. 14,50 kroner) pr. kg, var for eksempel den hollandske Beurs-notering kun 1,81 euro (ca. 13,50 kroner). I de seneste uger er den hollandske Beurs-notering faldet til 1,72 euro (ca. 12,80 kroner), mens den tyske slagtesvinenotering var stabil. Tyske slagterier købte derfor hellere slagteklare grise fra Holland i stedet for fra tyske griseproducenter, specielt i de seneste par uger.

- Tyske markedsinteressenter betragter derfor faldet i de tyske grisenoteringer som en midlertidig nedjustering, som desværre ikke kunne undgås. Det er nu vigtigst, at de andre europæiske grisenoteringer ikke giver efter og at det europæiske grisemarked således igen kommer i balance, skriver Danske Svineproducenter.

Læs også