Vismand anbefaler landbruget CO2-afgift på 1000 kroner per ton

Regeringen præsenterede for nylig sit udspil til en ensartet og høj CO2-afgift for dansk erhvervsliv. Men regeringen har endnu ikke fundet svar på, hvordan en CO2-afgift skal se ud for landbruget. 

Ifølge miljøokonomisk vismand og professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet Lars Gårn Hansen vil en CO2-afgift på 750 kroner per ton CO2 i 2030, som regeringen vil pålægge erhvervslivet, ikke vil være nok til at bringe landbruget i mål med de besluttede klimareduktioner inden 2030.

Beregninger fra Det Økonomiske Råd, som Lars Gårn Hansen sidder i, viser, at afgiften skal ligge på minimum 1.000 kroner, hvis klimamålene for landbruget skal indfries. Det skriver Mandag Morgen.

- Vores beregninger indikerer, at en afgift på 750 kroner frem for 1.000 kroner vil betyde en væsentligt mindre reduktion af udledningerne i landbruget. Hvis man så vælger en lavere afgift suppleret med eksempelvis tilskud (til grønne teknologier, red.) for at nå flere reduktioner i landbruget, bliver det i stedet væsentligt dyrere, end hvis man havde benyttet en afgift på 1.000 kroner, siger han til Mandag Morgen. 

Læs også