Noter Nord uge 30-2022 TEMA

Forbud mod glyphosatmidler

En ny lov om forbud mod anvendelse af langsomt nedbrydelige midler på befæstede og stærkt permeable arealer betyder, at en række glyphosatmidler bliver forbudt ved udgangen af 2023.

Velas rådgiver om ikke at købe større mængder ind af disse midler, end at de med sikkerhed kan bruges op inden forbuddene træder i kraft. I løbet af efteråret 2022 forventes fortsættende glyphosatprodukter at komme på markedet med nye registreringsnumre og etiketter.

Landmænd kan frem til 1. januar 2024 anvende glyphosat på deres grusbelagte veje, gårdspladser eller befæstede arealer rundt om bygninger, hvis der anvendes glyphosatprodukt med gammel etikette. Herefter er anvendelse af glyphosat på disse arealtyper ikke længere tilladt.

Hver femte arbejdsulykke sker under høsten

Trods adskillige indsatser er det endnu ikke lykkedes for alvor at knække kurven over arbejdsulykker i landbruget.

Særligt i sensommeren sker der mange ulykker, viser en ny opgørelse fra Topdanmark, som derfor opfordrer landmænd og ansatte i landbruget til at være ekstra opmærksomme på at passe på sig selv og andre, når høsten sætter ind.

Opgørelsen viser, at antallet af arbejdsulykker i august og september ligger hele 24 procent over gennemsnittet for året.

Selskabet, som forsikrer cirka hvert andet danske landbrug, er dykket ned i skadestallene på området for perioden 2018-2021, som afslører, at hver femte arbejdsulykke sker direkte under høsten og i sensommeren.

- Tallene tegner desværre et kedeligt og alvorligt billede. Risikoen for at komme til skade er fortsat markant højere under høsten, selvom der i flere årtier har været indsatser for at undgå netop triste scenarioer og alvorlige ulykker i de ekstra travle perioder i landbruget, siger Preben Rasmussen, landbrugschef hos Topdanmark.

Læs også