Udbrud i Tyskland kan ramme dansk fjerkræ

Udbruddet af højpatogen aviær influenza (HPAI) H5N8 i fjerkræ i Tyskland »udgør en potentiel smitterisiko for dansk fjerkræ«, vurderer Fødevarestyrelsen.

- Den danske og tyske kalkunsektor er tæt forbundne. Daggamle kalkunkyllinger fra Tyskland sendes til slagtekalkunvirksomheder i Danmark, hvor de går frem til slagtevægt, hvorefter de sendes retur til Tyskland til slagtning. Det vurderes, at det er de samme fjerkræbiler, der kører mellem kalkunbesætninger i Danmark og Tyskland, hvilket kan udgøre en potentiel smitterisiko for dansk fjerkræ, skriver styrelsen i en meddelelse.

Fødevarestyrelsen vurderer dog fortsat, at den samlede risiko for smitte med influenzaen til danske fjerkræbesætninger er lav.

- Fødevarestyrelsen vil som konsekvens af det tyske udbrud iværksætte en stikprøvekontrol med rengøring og desinfektion af fjerkræbiler, der benyttes til at transportere
kalkuner til slagtning i Tyskland, skriver styrelsen.

Sygdommen er konstateret i en avlskalkunbesætning i Landkreis Aurich i delstaten Niedersachsen, 162 km fra den dansk-tyske grænse. Tyskland har desuden rapporteret om endnu et fund af HPAI H5N8 i en vildtfugl i Landkreis Leipzig, hvor der tidligere er rapporteret om udbrud i en baggårdsbesætning.

HPAI H5N8 er indtil videre konstateret i fjerkræ i Polen, Slovakiet, Ungarn, Rumænien, Tjekkiet, Ukraine, Bulgarien og Tyskland. Der er desuden fundet HPAI H5N8 i
andre fugle i fangenskab i Slovakiet og Tyskland samt i tre vildtfugle i henholdsvis Polen og Tyskland, oplyser styrelsen.

Læs også