bannerPos

Udbrud i Tyskland kan ramme dansk fjerkræ

Fødevarestyrelsen vil som konsekvens af det tyske udbrud iværksætte en stikprøvekontrol med rengøring og desinfektion af fjerkræbiler, der benyttes til at transportere kalkuner til slagtning i Tyskland. Foto: Colourbox
26-03-2020 15:56

Udbruddet af højpatogen aviær influenza (HPAI) H5N8 i fjerkræ i Tyskland »udgør en potentiel smitterisiko for dansk fjerkræ«, vurderer Fødevarestyrelsen.

- Den danske og tyske kalkunsektor er tæt forbundne. Daggamle kalkunkyllinger fra Tyskland sendes til slagtekalkunvirksomheder i Danmark, hvor de går frem til slagtevægt, hvorefter de sendes retur til Tyskland til slagtning. Det vurderes, at det er de samme fjerkræbiler, der kører mellem kalkunbesætninger i Danmark og Tyskland, hvilket kan udgøre en potentiel smitterisiko for dansk fjerkræ, skriver styrelsen i en meddelelse.

Fødevarestyrelsen vurderer dog fortsat, at den samlede risiko for smitte med influenzaen til danske fjerkræbesætninger er lav.

- Fødevarestyrelsen vil som konsekvens af det tyske udbrud iværksætte en stikprøvekontrol med rengøring og desinfektion af fjerkræbiler, der benyttes til at transportere
kalkuner til slagtning i Tyskland, skriver styrelsen.

Sygdommen er konstateret i en avlskalkunbesætning i Landkreis Aurich i delstaten Niedersachsen, 162 km fra den dansk-tyske grænse. Tyskland har desuden rapporteret om endnu et fund af HPAI H5N8 i en vildtfugl i Landkreis Leipzig, hvor der tidligere er rapporteret om udbrud i en baggårdsbesætning.

HPAI H5N8 er indtil videre konstateret i fjerkræ i Polen, Slovakiet, Ungarn, Rumænien, Tjekkiet, Ukraine, Bulgarien og Tyskland. Der er desuden fundet HPAI H5N8 i
andre fugle i fangenskab i Slovakiet og Tyskland samt i tre vildtfugle i henholdsvis Polen og Tyskland, oplyser styrelsen.

Mindst 10 år fra laboratoriefremstillet mælk

Meget tyder på, at der er et stort marked for mælk produceret uden køer. Der går dog mindst 10 år, før det kan laves, vurderer seniorforsker.

Naturlighed eller laboratoriekød?

Flere firmaer er allerede i stand til at fremstille kød i et laboratorium. Succesen kommer dog i høj grad til at afhænge af, hvilken historie forbrugerne vil have, og om man kan finde en erstatning for det kalveserum, der i dag er nødvendig for at lave kunstigt kød.

Mulighed for tilskud til slagtesvinestalde

Har du byggeplaner, kan du få tilskud til nye slagtesvinestalde i 2020. Der er afsat 85 mio. kroner til modernisering af nye stalde, og ifølge Seges Svineproduktion, så rækker puljen til etablering af op til 90.000 stipladser.

Tjener ekstra penge på løntørring med to mobiltørrerier

Landmand fra Langeland reddede 160 hektar hvede i en våd høst med et Turbodan-mobiltørreri, som tørrede kornet ned fra 30 procent vand. Senere har han anskaffet et tørreri mere af samme type.

Maskinstationerne kører for fuld kraft på trods af coronavirus

Der er nogle brancher, hvor arbejdet fortsætter stort set som normalt trods coronavirus. På maskinstationerne oplever de ikke at være bremset - tværtimod. Arbejdsopgaverne er mange, og der bliver arbejdet hårdt.

- Vores medarbejdere er heldigvis virkelig gået til den

Til trods for aflysninger af en lang række kurser og arrangementer, så kører rådgivningen på Sjælland videre så normalt som muligt også i de næste måneder, siger Torben Hansen, formand for VKST og Gefion.

Sådan får du solceller på marken

Der er rift om de arealer, som kommunerne udpeger til solcelleanlæg. Men der er flere måder at få sit projekt frem i køen, vurderer solcelle-rådgiver.
Side 1 af 1814 (36276 artikler)Prev1234567181218131814Next