Vilofoss Danmark har sammen med DLG lavet en stand i bæredygtighedens tegn. Både hvad angår standopbygning og udstillede produkter.

- Når man besøger os, vil man derfor møde en stand, der signalerer naturlige materialer fremfor kunstigt producerede, siger Peter Rønholt, salgsdirektør Vilofoss Danmark.

- Det er også i den retning, vi i DLG og Vilofoss arbejder hen imod: hvordan vi kan reducere CO2-aftrykket gennem vores produkter. Vi arbejder jo meget i øjeblikket på at skabe et overblik over klimabelastningen på vores enkelte foderblandinger gennem en klimadeklarering på vores produkter, tilføjer Peter Rønholt.

Investerer massivt i bæredygtighed

Udsæds- og plantebeskyttelsesvirksomheden Syngenta har senest valgt at investere 2 milliarder dollar i bæredygtig innovation. Samtidig vil virksomheden fremover bidrage med to løsninger om året rettet mod at reducere belastning af miljø og at øge bæredygtighed i produktionen.

- Vi skal ikke belaste vores klima mere end højst nødvendigt. Derfor bruger vi mange år på at udvikle afgrødesorter, som landmænd kan bruge med god samvittighed, fortæller Torben Sørensen, Marketing Manager i Syngenta, der har stand på messen.

Hos Syngenta har man ligeledes fokus på at udvikle klimaspecifikke sorter, der sikrer at der er de rette afgrøder til hver enkelt landmands jord.

Syngenta udvikler deres majs-sorter med base i Frankrig og Ungarn. Hver enkelt sort er resultatet af nøje udvælgelse og forædling gennem mange år. De sidste år foregår i Danmark, hvor virksomheden selv tester den på egne marker med de rigtige dyrkningsforhold.

Derudover bliver sorterne testet i landsforsøgene, før de frigives.

NutriFair bakker op om klimafokus

Klimaet er for alvor rykket op på branchens dagsorden, og det bifaldes af NutriFair, der ser frem til at understøtte de grønne takter og gentage succesen med endnu større fokus på klima og bæredygtighed på messen i 2020.

At klimaet er rykket længere frem i den generelle bevidsthed skyldes blandt andet FNs verdensmål. Men et ligeså vigtigt aspekt er, at spørgsmål om klima også åbner interessante – og rentable – nye perspektiver for mange bedrifter.

Det kan være at binde mere CO2 i jorden, recirkulere næringsstoffer fra byen og retur til landet, håndtere og anvende husdyrgødning optimalt, forlænge laktation og levetid, udvinde biogas eller lave holistisk afgræsning.

Også beplantning og skovlandbrug eller at lægge arealer til vedvarende energi såsom vindmøller og solceller kan være fornuftigt – både for klimaet og tegnebogen.

- Jeg mener, at det, vi som branche fremover skal satse på, skal være en udbygning af den stærke faglighed, der er kendetegnende for dansk landbrug, siger Jørgen Kronborg, der er projektleder for NutriFair.

Han tilføjer:

- Her ønsker vi hos NutriFair at understøtte de grønne takter med både den nyeste viden fra anerkendte eksperter og de mere produktrettede og praktiske indslag, så de besøgende kommer hjem med masser af ny inspiration til udviklingen af deres bedrift. Og jeg tør godt love, at vi den 15.-16. januar sætter endnu større fokus på klima og bæredygtighed.

Med på messen for første gang

Klima- og farm management-firmaet Skov A/S, der udstiller på NutriFair for første gang, glæder sig til at lancere to nye digitale services til de danske fjerkræproducenter.

Det ene er Benchmarking – et program, hvor slagtekyllingproducenten lynhurtigt kan sammenligne sin produktion med andre producenter i Danmark.

Den anden digitale service – Trend Warnings – arbejder modsat andre systemer ud fra forventede produktionsresultater. Systemet giver en advarsel med forslag til korrigerende handling, når produktionen afviger fra det forventede. Programmet arbejder med dynamiske referencer og tilpasser disse til det aktuelle hold slagtekyllinger.

mip