Dansk verdensrekord i økologisk forbrug

Økologiske gulerødder, mælk og æg fylder mere i indkøbskurven hos danskerne end noget andet folk i verden. Det viser den netop offentliggjorte rapport ”The World of Organic Agriculture”

Danskerne elsker økologi – det er endnu engang bevist, at Danmark er det land, hvori flest køber og spiser økologiske fødevarer. Det er blandt konklusionerne i den nye internationale rapport ”The World of Organic Agriculture”, der netop er offentliggjort.

Rapporten viser, at danskerne målt på indbyggertal er det folkefærd i verden, som køber mest økologi. Markedsandelen for økologisalget i den danske detailhandel i 2020 er på 13 procent, hvilket er den største andel globalt. På de efterfølgende pladser kommer Østrig og Schweiz med hhv. 11,3 procent og 10,8 procent Sverige er på femtepladsen med 8,7 procent.

Opgørelsen glæder Kirsten Lund Jensen, chef for økologi i Landbrug & Fødevarer.

- Danmarks høje placering i statistikkerne viser danskernes fortsatte store tillid til økologiske fødevarer og det røde Ø-mærke, som symboliserer fødevarernes høje troværdighed blandt danskerne, siger hun.

I 2019, hvor rapporten også udkom, var den danske andel også størst, dengang med 12,1 procent. Men på trods af corona er den andel nu vokset til 13 procent.

- Der er dog ikke plads til at hvile på laurbærrene, for vi skal fortsat udvikle økologien, så vi også fremover kan forsvare vores position som det land i verden, der forbruger mest økologi pr. indbygger, siger Kirsten Lund Jensen.

Hun skønner, at detailsalget af økologi er steget med omkring 8-10 procent i det netop afsluttede år, 2021.

Globalt økologisalg stiger

Det globale salg af økologi til detail og foodservice nåede i 2020 op på 898 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 108 milliarder kroner. Det er den største globale stigning nogensinde.

Det største økologisalg er i USA og Vesteuropa, men også Asien og specielt Kina er ved at komme godt med. Kina er således det fjerde største økologimarked med et detailsalg på 76 mia. kr.

Den globale stigning i økologisalget udvider de danske eksportmuligheder:

- Da det økologiske areal er vokset markant i de senere år, så er det nødvendigt at der er fokus på forskning og udvikling af bæredygtighed på bedrifterne. Derfor er det godt, at vi i 2021 fik etableret Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som med forskning og forsøg skal hjælpe vore økologiske landmænd, så de også fremover er nogle af de dygtigste i hele verden, siger Kirsten Lund Jensen.

Læs også