Det økologiske areal skrumper

Det økologiske areal i Danmark er mindre end sidste år, viser nye tal. Dermed er mange års vækst bremset op.

Nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at det økologiske areal har tabt pusten efter mange års vækst. Det udgør nu 11,67 procent af det samlede dyrkede areal i Danmark på over 2,6 millioner hektar. Sidste år var det 11,8 procent, der blev dyrket økologisk.

- Tallene stammer fra landmændenes indberetninger i fællesskemaet og er med forbehold for, at sagsbehandlingen ikke er afsluttet endnu. Men én ting står helt klart, da man ikke kan indberette det efter fristen: Der er indberettet et mindre økologisk areal i 2022 end i 2021, skriver Øko.nu i en artikel om emnet.

Ifølge mediet er der i 2022 indberettet 310.685,5 hektar mod 313.111 hektar året før.

- Det svarer til en tilbagegang på godt 0,77 procent og bringer det økologiske areal tilbage til niveauet for 2020. Siden 2007 er der ellers sket en fordobling af arealet med vækst i 11 ud af de seneste 14 år.

Overrasker ikke

Udviklingen er ifølge Kirsten Holst, direktør for Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel), ikke overraskende.

- Vi har haft så kraftig en vækst, at der skulle komme en udfladning, så vi havde ventet det, siger Kirsten Holst til Øko.nu.

Hun vurderer, at høje priser på konventionelle afgrøder medfører, at det bliver mindre økonomisk attraktivt at lægge om til økologi. Også opstramningen af gødningskravet for økologer har en betydning.

Læs også