Økologi årsmøde i Nordjylland: Landmænd i front på nyheder og inspiration

Det seneste økologiårsmøde i Nordjylland satte fokus på en række spændende udviklinger inden for økologisk landbrug og gav deltagerne masser af nyheder og inspiration til fremtiden.

Michael Black, Bjørumgård, fortæller om sin rejse fra konventionel hvedeavler til økologisk varieret drift.

Nf Plus, LandboNord og Agri Nord havde inviteret til Økologi Årsmøde 2024. Det skete på Halkær Kro i Himmerland, hvor der også var deltagelse af L&F Økologi.

Et af højdepunkterne på årsmødet var præsentationen af en endnu ikke offentliggjorte strategi for økologisk landbrug frem til 2026.

Strategien er resultatet af en bred dialog med både producenter og rådgivere, og den indeholder klare ambitioner og målsætninger på flere områder.

- Selvom det seneste år havde set et fald i antallet af økologiske mælkeproducenter, var der stadig stor tilslutning, motivation, optimisme og positiv stemning blandt deltagerne på årsmødet, oplevede Thor Bjørn Kjeldbjerg, fagchef økologi ved LandboNord.

Positive fremtidsudsigter

Forbrugerundersøgelser udført af Madkulturen indikerer også, at den stagnerende efterspørgsel på økologiske produkter er på vej til at stige igen.

- Dette er en opmuntrende nyhed for økologiske landmænd, da balancen mellem efterspørgsel og produktion er afgørende for økonomien i denne sektor. Arla rapporterer også om en genopretning af balancen og øget efterspørgsel på økologiske mejeriprodukter, fortalte Thor Bjørn Kjeldbjerg efter mødet.

Vigtigheden af et fællesskab

Årsmødet på Halkær Kro understregede også vigtigheden af et fællesskab i økologisk landbrug.

- Denne sammenkomst var præget af fællesskabets styrke og potentiale. Uanset baggrund, produktionsgren og aldersgrupper, delte deltagerne et stort engagement, tilfredshed og motivation for økologi og dets udvikling, både på deres egne bedrifter og i fællesskabet, oplevede Thor Bjørn Kjeldbjerg.

Øget robusthed

Aftenens tema, »Øget robusthed i det økologiske jordbrug«, gav deltagerne inspiration gennem en række indlæg om biologi, robusthed og praktiske råd i marken samt økonomiske aspekter.

Et højdepunkt var planteavler Michael Blachs historie om hans overgang fra konventionel planteavl til økologisk landbrug med fokus på bæredygtigt sædskifte og reduceret kvælstofbrug. Hans rejse illustrerede vigtigheden af at følge ens egne ideer og ambitioner, selv når de går imod konventionen.

Michael Blach har arbejdet med økologisk landbrug i otte år og har set positive effekter af forbedret sædskifte og jordstruktur på sin ejendom. Han understregede betydningen af håndværk, biologi, rettidighed og erfaringer i sit arbejde som økologisk planteavler.

- Hans fokus på jordoptimering og økonomisk effektivitet, inklusive besparelser på omkostninger som transport og gyllebehandling, var inspirerende og lærerigt for alle tilstedeværende, fortalte Thor Bjørn Kjeldbjerg.

- Årets møde var en påmindelse om, at økologisk landbrug fortsat er i udvikling, og at landmændene spiller en central rolle i denne proces. Lad os fortsætte med at styrke fællesskabet, dele vores erfaringer og fortsætte med at tage bæredygtige skridt fremad i økologisk landbrug, fortalte han.

- Årets møde var en påmindelse om, at økologisk landbrug fortsat er i udvikling, og at landmændene spiller en central rolle i denne proces. Lad os fortsætte med at styrke fællesskabet, dele vores erfaringer og fortsætte med at tage bæredygtige skridt fremad i økologisk landbrug.

Thor Bjørn Kjeldbjerg, fagchef økologi ved LandboNord

Læs også