bannerPos

Der skal god løn og moderne ledelse til

Teamleder Vittus Bernlow opfordrer til at gøre op med den praksis på landet, hvor en del af lønnen udbetales i form af bolig, bil eller andet. - Bolig, bil og andre goder skal afregnes på markedsvilkår, hvor den ansatte betaler husleje, leje med videre, siger han.

Morten Ipsen

Journalist
12-03-2019 09:00
Det er vanskeligt at rekruttere arbejdskraft til landbruget. Derfor skal medarbejderne fastholdes med god løn, pension og en moderne ledelsesstil, lyder det fra rådgiver.

Engang kunne landmanden sige til sine ansatte, at kunne de ikke lide lugten i bageriet, så kunne de smutte.

Det kan han også gøre i dag, men så risikerer han at stå uden medarbejdere. For i dag er det vanskeligt at rekruttere arbejdskraft til landbruget. Derfor skal de udenlandske medarbejdere, man har, fastholdes. Det sker med god løn, pension og en moderne ledelsesstil, mener Vittus Bernlow, der er teamleder for HR og Rekruttering i Agri Nord.

- Lønniveauet i Østeuropa stiger, så det bliver lønmæssigt mindre og mindre attraktivt at søge til Danmark for at tjene penge. Derfor skal der mere til, siger han.

- Man skal betale medarbejderen dét, han er værd

Vittus Bernlow, teamleder for HR og Rekruttering i Agri Nord

For eksempel kan det være en god idé at tilbyde de ansatte en pensionsordning.

- Det er en myte, at udlændinge ikke vil have det. Det vil de, når først de har fået forklaret, hvad det går ud på, siger Vittus Bernlow.

Han og kollegaerne anbefaler, at en pensionsordning bliver en del af en lønstigning.

Moderne ledelse

De dage er forbi, hvor ledelse kørte efter devisen kæft, trit og retning.

- En gammeldags ledelsesstil er yt. De udenlandske medarbejdere i dag er en helt anden generation end de, der kom hertil for bare 10 år siden, siger Vittus Bernlow.

Han råder derfor til, at landmanden revurderer sit syn på ledelse, hvis det er den gamle model, det kører efter.

- Det gider hverken udenlandske eller danske medarbejdere for den sags skyld, siger han.

Løn på mindst 130-140 kroner

De udenlandske medarbejdere kigger mere og mere på medarbejderfordele i jobbet, så det går stadig ikke at underbetale de udenlandske medarbejdere.

- Det er forskelligt fra overenskomst til overenskomst, men mindstelønnen er 130-140 kroner i timen, siger Vittus Bernlow.

Men mindstelønnen er ikke noget at stræbe efter, mener han.

- Man skal betale medarbejderen dét, han er værd.

Det er ligeledes vigtigt at gøre op med den praksis på landet, hvor en del af lønnen udbetales i form af bolig, bil eller andet.

- Bolig, bil og andre goder skal afregnes på markedsvilkår, hvor den ansatte betaler husleje, leje med videre, siger Vittus Bernlow.

Markedspodcasten - Recession, dyr palmeolie og bedre tider i svinesektoren?

Lyt med når markedsanalytiker Peter Arendt fra MinAgro forsøger at gøre os klogere på markedets luner.

Fra håb til afmagt i Nordjylland i går

Efter en periode, hvor regn mange steder bremsede høsten, troede man nu endelig på høstvejr i det nordjyske. Men vejret har igen skuffet op mod weekenden.

Medie: Arla-konkurrenter vil også plantevejen

For nylig meldte Arla ud, at mejerigiganten er på vej med en alternativ produktlinje til den traditionelle mælk baseret på planter. Nu melder Naturmælk og Thise Mejeri sig klar til at følge trop.

Landmænd dukkede op i Landsretten til støtte for Ulf Nielsen

Naturplejer Ulf Nielsen og hans advokat håbede på frifindelse ved Landsretten i Viborg onsdag. Endnu engang forsøgte de at overbevise dommeren og lægdommerne om, at der ikke var behov for læskur til Ulf Nielsens heste og anguskvæg, efter at han sidste år blev idømt en bøde på 20.000 kroner. Så mange støtter dukkede op i retten, at retssagen måtte flyttes over i Vestre Landsrets store sal.

Optimisme trods vejrmæssige udfordringer

I landets nordlige egne håber man på, at vejrudsigten holder. Hvis man når at få sået rapsen i denne uge, skal det nok gå, hvis ikke vi får tidlig vinter, lyder det fra LMO i Viborg og Agrovi i Nordsjælland

En misforståelse at landbruget stadig fører krig mod kvælstof

- Jeg er lidt skuffet over, at landbrugets organisationer og øvrige aktører ikke stiller sig mere skeptisk overfor det gavnlige i at vedblive med at føre krig imod kvælstof (N), skriver Jørn Rasmussen. – Miljøministeriet bør anmeldes for at krænke proportionalitetsprincippet, mener han.
Side 1 af 1612 (32224 artikler)Prev1234567161016111612Next