Grin Bare – stalden er betalt

Tonny Christensen fra Bjergby mellem Hjørring og Hirtshals udvidede med 18 procent uden at behøve at spørge banken.

For nogle årtier siden, kørte en del rundt med et skilt på deres gamle bil med teksten. »Grin Bare. Den er betalt«, som en hilsen til de folk, der nok kørte rundt i nyere biler, men som også skulle lægge afdrag og renter på lån oveni deres brændstofudgifter.
I dag er det Tonny, der med et stort smil kan glæde sig over, at udgiften til at udvide kvægbedriften fra 135 til 160 køer, er betalt – uden at banken var involveret.
- Jo, de kiggede da noget, da jeg kom med budgettet for 2018, og kunne fortælle dem, at jeg havde udvidet med 24 køer, uden at skulle låne en krone, fortæller Tonny Christensen.

Dobbelt gevinst

Tonny blev skubbet lidt i gang af Sagros kvægrådgiver Rasmus Krarup, der spurgte ham, hvad han skulle med de 24 kalve, han havde fået. Da det var en mixet race mellem Holsteiner, RDM og Jersey, var udsigten til et salg ikke så godt.
- Jeg gik så sammen med Rasmus Krarup det meste af en dag, og til sidst opstod ideen med at bruge en gammel maskinhal, der alligevel var for lavloftet til maskinerne. Den er 30 meter lang og passede lige til 24 sengebåse, fortæller han.
Med en blanding af nyt og brugt staldinventar fik han etableret de 24 nye pladser med et foderbord for omkring 200.000 kroner. Tonny er glad for, at det kan lade sig gøre at udvide og tjene penge inden for rammerne af det bestående ved at tænke alternativt.
- Skulle jeg have bygget nyt, var det jo nok løbet op i 5-600.000 kroner siger han.
Tonny Christensen sagde i sjov til sin kone i efteråret, at renoveringen af maskinhuset ville være betalt til hans fødselsdag, Grundlovsdag.  Hans kone Karina og døtrene Laura og Elisabeth havde derfor til hans fødselsdag fået produceret et skilt med teksten »Grin bare. Den er betalt« og «Familiestalden«.
 

Læs også