Kornpriserne stiger ikke trods tørken

Selv om tørken betyder et lavere udbytte af blandt andet kornhøsten, vil det ikke medføre prisstigninger som kompensation, vurderer KU-ekspert. Tørken har ifølge Seges kostet op mod 4,5 milliarder kroner.

Det tørre vejr har været en dyr fornøjelse for det danske landbrug. Men trods det faldende udbud af fx korn, er der ikke udsigt til, at priserne stiger, da høsten generelt i EU har været god. Det holder priserne nede.

- Man skal ikke regne med, at fødevarerne bliver dyrere, for tørken er et meget lokalt fænomen. Høsten i det øvrige Europa er stadig god, så kornpriserne stiger ikke. Dermed reddes landmændene så heller ikke af prisstigninger som kompensation for det faldende udbytte, siger Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet til Berlingsske. 

Der er dog også en enkelt fordel ved det tørre vejr.

- Det bliver rimeligt nemt og billigt at høste, fordi man ikke har omkostningerne til tørring af kornet. Markerne skal dog stadig høstes, og her er omkostningerne de samme som altid, siger Henning Otte Hansen til avisen.

Ifølge Seges er vandunderskuddet i Danmark det værste i Danmark siden 1970. Rådgivningscentret anslår, at tørken indtil videre har kostet landbruget op mod 4,5 milliarder kroner. 

Læs også