bannerPos

Vil ikke finde sig i ekstra efterafgrøder

Efterafgrøder – der skal den have fuld hammer. Vi gør det ikke, fastslog Jens Peter Aggesen, Sommersted, under gårsdagens debat. Foto: Flemming Erhard

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
26-02-2020 23:07
Faglig direktør i BL vurderer, at en faglig kamp om efterafgrøderne vil føre til ændringer. - Ellers må vi aktionere og køre retssager, fastslår formand Flemming Fuglede.

Danske landmænd skal sige klart og tydeligt nej til flere målrettede efterafgrøder.

Det fastslog formanden for Agerskovgruppen, landmand Jens Peter Aggesen, Sommersted i Sønderjylland, under debatten på Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling i går.

- Efterafgrøderne bunder i snakken om en udledning på 44.000 tons kvælstof fra landbruget. Som ikke passer. Vi finder os ikke i det. Det gør vi ikke. Vi bliver kørt rundt i manegen. Nok er nok. Derfor kørte vi 352 traktorer rundt i Sønderjylland (da miljøministeren var på Gråsten Landbrugsskole i januar, red.).

- Vi finder os ikke i det. Efterafgrøder - der skal den have fuld hammer. Vi gør det ikke, tordnede Jens Peter Aggesen, som fik opbakning fra den nordjyske landmand Jens Jørgen Lex: 

Fravær af faglighed

- Efterafgrøder - der er intet fagligt i det. I hvert fald ikke i Nordjylland, der hvor jeg kommer fra. Vi skal ikke fange os selv med de forslag, vi stiller. Vi skal godt nok tænke os om, pointerede landmanden under debatten.

Det skete med henvisning til, at Bæredygtigt Landbrug har foreslået, at alle marker, der ikke er tilsået med vintersæd, skal tilsås med efterafgrøder. Dog ikke kartofler og roer.

 Også Holger Iversen, Augustenborg, var skeptisk overfor forslaget og ville vide, hvor Bæredygtigt Landbrug står med hensyn til efterafgrøder og et eventuelt juridisk opgør.

- Vi skal have de her efterafgrøder væk. Og jeg vil høre, kører vi det juridiske spor i Bæredygtigt Landbrug. Eller hvad gør vi?

Midt i en faglig kamp

Faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald, understregede, at der lige nu foregår en faglig kamp om efterafgrøderne.

- Vi har kæmpet med det kvælstofforskrækkede regime. Det har ført til, at vi fik internationale forskere til at se på det, vi gør i Danmark. Og det er mit håb, at vi kan få de reelle måltal og belastninger med ind i vandområdeplanerne fremadrettet. Kvælstof betyder noget, det afviser vi ikke. Men vi har fået fokus på andre presfaktorer end kvælstof. Og jeg tror på, vi kan få ændringer, understregede Jørgen Evald.

Han tilføjede, at der med flere målrettede efterafgrøder er der også risiko for en større forårsudledning.

- Det forklarer vi. Og vi kæmper. Jeg håber, vi kan få banket noget fornuft ind, pointerede Jørgen Evald.

Pas nu på

Jørgen Rasmussen, Vordingborg, advarede dog imod, at man som forening kommer med forslag omkring efterafgrøder.

-  Landmanden skal have fuld dispositionsret over sine afgrøder. Vi skal ikke gå ind på råddenskabens dagsorden. Det er min holdning, sagde han.

Formand Flemming Fuglede Jørgensen erkendte, at efterafgrøderne er en torn i øjet på landbruget, men fortsatte:

- De vil tage gødningen fra os. Det er målet med efterafgrøderne. Så vi kører på. Vi har den fordel, at vores faglige direktør bliver lyttet til. Det er nødvendigt. Og det virker, selvom det har taget tid at nå dertil.

- Men nytter det alt sammen ikke, så må vi jo til at aktionere. Og så må vi køre nogle retssager, pointerede formanden.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 95 82

Tror på godt udbytte i øko-havre til gryn

Landmand Hans Dam, Maglehøjgård, høster tirsdag havre og hvede lidt syd for Kirke Hyllinge på Sjælland.

Hvedeprisen falder i Rusland

Der er nu sat et midlertidigt høstpres på hvedeprisen her i Europa. Grunden skal vi finde i Rusland, hvor eksportprisen i sidste uge begyndte at falde, efter tre ugers kontinuerlig stigning.

Markant flere handler med ejendomme i år

Agri Nord oplever et markant øget salg af landbrugsejendomme. Det er alle typer af ejendomme, fortæller teamleder.

Handlen med landbrugsejendomme på vej op

Den landsdækkende formidler af ejendomme, Landbrugsmæglerne, oplever, at markedet er ved at komme sig efter at have været mærket af coronakrisen i marts, april og noget af maj måned.

Tæm din nye orne før den sætter tænderne i dit ben

- Husk på, at selv små tænder kan skære et stort hul i benet, lyder det fra svinekonsulent Anders Peter Andersen i Velas-Avisen.

Danske landmænd skal bruge mindre glyphosat for at undgå muligt forbud

Europaparlamentariker Asger Christensen opfordrer til at holde igen med glyphosat.
Side 1 af 1888 (37758 artikler)Prev1234567188618871888Next