bannerPos

Sprøjteforbud indført på grund af følelser og politik

Et generelt sprøjteforbud i BNBO bliver begrundet med et politisk ønske om at sikre ro og tillid til drikkevandet hos danskerne.

Lasse Ege Pedersen

11-01-2019 15:00
Senest i 2022 bliver det forbudt at sprøjte i de boringsnære beskyttelsesområder. Landmænd skal have fuld kompensation. Både miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen og V-ordfører Erling Bonnesen har svært ved at pege på det faglige belæg for at indføre det.

Fra senest 2022 bliver det forbudt at bruge pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). De landmænd, der bliver ramt, skal have fuld erstatning.

I første omgang er det kommunerne, der sammen med landbruget skal forsøge at finde lokale løsninger for at stoppe brugen af pesticider i områderne. Lykkes det ikke, bliver det op til Taksationskommissionen at fastsætte erstatningen.

Det blev resultatet af de politiske forhandlinger, som partierne bag pesticidstrategien kom frem til, da de fredag morgen kunne træde frem i Miljø- og Fødevareministeriet for at præsentere en tillægsaftale, som parterne var blevet enige om sent torsdag aften. Partierne bag pesticidstrategien er alle partier i Folketinget på nær Alternativet og Enhedslisten.

Under præsentationen lød det fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), at han er meget tilfreds med, at det lykkedes at lave en så bred aftale.

- Det her er noget, som har været diskuteret i årevis, og det er vigtigt for os at styrke danskernes tillid til drikkevandet. Det har været vigtigt for os at få en aftale, hvor vi standser brugen af pesticider i nærheden af vores drikkevandsboringer, og hvor vi samtidig tilgodeser de landmænd, som tilfældigvis har en drikkevandsboring på den jord, som de lever af, sagde ministeren.

 

Fagligt belæg

Fra flere sider i landbruget har der i diskussionen om forbud mod pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) lydt, at der intet fagligt belæg er for det.

Det danske godkendelsessystem er i forvejen meget skrapt, og de stoffer der findes, stammer primært fra sprøjtemidler, som allerede er forbudt, har det lydt igen og igen.

Det gælder blandt andet det stærkt omtalte desphenyl-chloridazon, som stammer fra ukrudtsmidlet Pyramin, som blev forbudt i Danmark i 1996, men som sidste år blev konstateret i flere boringer, da vandværker begyndte at teste for det.

Fundene af desphenyl-chloridazon er formentlig er en af hovedårsagerne til, at diskussionen om sprøjteforbud BNBO igen er dukket op.

Under præsentationen af forbuddet i går blev Jakob Ellemann-Jensen spurgt, hvor det er, at han mener, at det faglige belæg er for at indføre forbuddet. Ministeren henviste til, at det et politisk ønske, der gør, at man indfører forbuddet.

- Vi har et ønske om, at der ikke skal være pesticider i vores drikkevand. Vi kommer til at se, at der vil blive fundet pesticider stadigvæk. Det er altså fortidens synder, som ligger og spøger. Det er dem, som vi ser rundt omkring – stoffer, som har været forbudt i 20 og 30 år. Det har vi et politisk ønske om at forhindre.

- Vi vil gerne have, at danskerne har tillid til vores drikkevand. Vi skal være sikre på, at det er noget, som kan drikkes uden, at det kan renses først, lød svaret fra ministeren.

 

Ro om drikkevandet

Fra Erling Bonnesen, miljø- og fødevareordfører i Venstre, lyder det til Effektivt Landbrug, at han da også har svært ved at pege på det faglige belæg for at indføre sprøjteforbuddet.

- Det her er politik. Det er politik og følelser. Det er en realitet i hverdagen på det her felt. Derfor skal vi tage bestik af den verden og hverdag, som vi lever i. Og netop at vi så har fået det håndteret på den måde, som vi gør nu, er det umådeligt vigtigt, at de landmænd, som bliver berørt, skal kompenseres.

Men fagligt belæg er der så ikke rigtigt eller hvad?

- Man kan sige, at det, som har båret det her, er følelser og stemning. I forvejen har vi jo et af verdens skrappeste godkendelsessystemer, men vi står i Venstre naturligvis fuldt og helt bag den her aftale. Det vil jeg sætte to streger under. På den her måde, så er den her aftale jo også med til at skabe ro omkring drikkevandet.

- Nu har vi udover verdens skrappeste godkendelsessystem også fået sat det følelsesmæssige og emotionelle på plads på det her område, siger Erling Bonnesen.

Det bliver der også sagt om sprøjteforbud
Jørgen Evald, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug:
- Ingen har påvist nogen sundhedsmæssig risiko ved hverken for længst forbudte midler eller brugen af landbrugets nuværende planteværnsmidler. Der er simpelthen intet fagligt belæg for det her. (...) Det undrer os, at der er en så ensidig fokus på landbrugets pesticider, når man eksempelvis kunne have sat fokus på fortidens punktkilder. Der er gravet en masse skidt ned rundt omkring, og det havde været mere relevant at sætte ind her.
Tanja Andersen, direktør i Dansk Planteværn:
- Der er ingen beviselig sundhedsmæssig risiko for drikkevandet forbundet med dansk landbrugs nuværende brug af plantebeskyttelsesmidler. Dét sikrer en streng godkendelsesordning, en effektiv kontrol af grundvandet og ikke mindst landmændenes ansvarsbevidste brug af midlerne.
Carl-Emil Larsen, direktør i Danva:
- Det er en fin aftale, der er landet. Danva har arbejdet for det her i knap 20 år. Det er en stor dag for Danmark
Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening:
- Det er helt enestående, at vi i Danmark kan pumpe grundvand op og drikke det uden at rense det først. Det er en unik ressource, som vi skal passe godt på. Derfor er jeg også uendelig glad for, at miljøministeren har landet en bred politisk aftale, som netop sikrer en bedre beskyttelse af vores alle sammens drikkevand.

Alle opgaver er vigtige

Hos Go-Gris I/S har de succes med at fastholde deres medarbejdere, og ifølge medejer Martin Mogensen, behøver indsatsen ikke at være så højtravende for at lykkes med et godt team.

Ny slam-teknik genbruger fosforgødning

Frisk slam ud på markerne som gødning er ikke velset, selvom fosfor fremover bliver en mangel i verden. Nyt dansk firma kan nu udvinde P af slam uden energi udefra.

Danish Crown kan bygge til i Kina

Manglen på svinekød i Kina kan i fremtiden få Danish Crown til at bygge endnu en fabrik i riget i midten.

Stormøde forud for folketingsvalg: Vil have faglighed ind i dansk landbrugspolitik

6. maj er landmænd forud for det kommende folketingsvalg atter indkaldt til stormøde på Agerskov Kro i Sønderjylland. På programmet er en række velkendte udfordringer for landbruget, som ifølge Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen endnu er langt fra at blive løst.
Side 1 af 1518 (30348 artikler)Prev1234567151615171518Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer