bannerPos

Svampene er godt i gang i afgrøderne

Optimismen for kommende vækstsæson var stor på det planteværnsmøde, som AgriAdvice holdt for nylig i Kirke Hylling på Midtsjælland. Fotos: Jørgen P. Jensen

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
25-02-2020 21:00
Mildt i både efterår og vinter med masser af fugt giver med sikkerhed masser af svampesygdomme tidligt i marken. Generelt starter svampesprøjtningen i hvede ultimo marts, og derefter kører man ikke med noget i hveden, uden man har lidt svampemiddel med ud, lød det på planteværnsmøde i AgriAdvice.

Sidste år var der også masser af gulrust i vintersæden meget tidligt.

- Men alligevel lød rådet fra flere om ikke at tage svampemidler med ud – med store tab til følge, fastslog planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak på planteværnsmøde i Kirke Hyllinge på Sjælland.

Det var rådgivningsfirmaet AgriAdvice, der holdt mødet for omkring 100 planteavlere om den aktuelle situation, inden sprøjtesæsonen for alvor går i gang om forhåbentligt få uger.

- I år er det derfor mindst lige så vigtigt at komme ud på nuværende tidspunkt og gå afgrøderne igennem for angreb af svampe. Efter mildt vejr i både efterår og vinter med masser af fugt og nedbør, er der nu de bedste forhold for svampene, påpeger Hans Jørgen Bak.

 

Store merudbytter

Når det om få uger er medio marts og forhåbentligt muligt at køre ud med ukrudtsmidler, skal man have overblik over, om der skal svampemidler med i tanken.

- Det kan gerne være små forebyggende doser af fungicider – for eksempel ganske lidt Talius – lige for at tage broden af den første meldug, fastslår Hans Jørgen Bak.

- Generelt starter svampesprøjtningen i hvede senest ultimo marts, og derefter kører man ikke med noget i hveden, uden man har lidt svampemiddel med ud.

Svampesprøjtningen i hvede har de senere år givet op til fire tons pr. hektar merudbytte og i gennemsnit omkring en til to tons merudbytte pr. hektar.

 

Stor optimisme

AgriAdvice har anlagt en ny sortsgradueret Septoria-strategi ud fra erfaringerne med netop de hvedesorter, der er dominerende i år.

- I år vil 50 procent af de dyrkede hvedesorter være særligt modtagelige for Septoria, 30 procent af sorterne særlig følsomme for gulrust, 60 procent har særlig behov for bekæmpelse af meldug, og 50 procent af hvedesorterne har lejesædsproblemer, fastslår Hans Jørgen Bak på planteværnsmødet.

Hvor optimismen i øvrigt var stor for kommende vækstsæson med de nuværende kraftige, grønne afgrøder og rigeligt med vand i jorden.

Nyt projekt skal gøre robotter klogere

Danske Agrointelli er med i et internationalt samarbejde, der skal gøre de robotter, der anvendes i blandt andet landbruget, langt klogere end de er i dag.

Færre dødfødte med nyt overgangsfoder

- Faringerne forløber upåklageligt, og grisene er kæmpestore og levedygtige. Det kører bare. Driftsleder Lizette Pilegaard lægger ikke skjul på, at hun er tilfreds med effekten af et nyt overgangsfoder til søer, som Vestjyllands Andel har udviklet.

Den døde kat hopper en sidste gang

Aktierne har taget et pænt ryk op hen over ugen. Det er ikke et tegn til, at krisen er ovre. Det er blot en naturlig korrektion efter fire uger med voldsomme kursfald. Vi så det samme under finanskrisen. Her foretog aktierne også et pludseligt ryk op, inden det igen gik kraftigt ned. I trading kalder man det for en død kat, der hopper.

Forårsarbejde i Nordsjælland

Arresøgaard Maskinstation er i denne uge begyndt på såarbejdet. Første opgave var etablering af vårbyg isået forskellige companion crops direkte i stub.

Svineproducent: Tilsætningsstof giver mine søer en stabil brunst

Manglende brunst hos søerne blev en saga blot, da østjysk svineproducent begyndte at bruge fodertilsætningsmidlet Micro-Aid.

Vilofoss gør zinkløs foderløsning bedre

Der er en tydeligt sammenhæng mellem proteinniveau og risikoen for diarré, men samtidigt er protein også nødvendig for at opnå maksimal tilvækst. Den balance synes med LoZn-konceptet fundet hos Vilofoss.
Side 1 af 1806 (36118 artikler)Prev1234567180418051806Next