bannerPos

Svampene er godt i gang i afgrøderne

Optimismen for kommende vækstsæson var stor på det planteværnsmøde, som AgriAdvice holdt for nylig i Kirke Hylling på Midtsjælland. Fotos: Jørgen P. Jensen

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
25-02-2020 21:00
Mildt i både efterår og vinter med masser af fugt giver med sikkerhed masser af svampesygdomme tidligt i marken. Generelt starter svampesprøjtningen i hvede ultimo marts, og derefter kører man ikke med noget i hveden, uden man har lidt svampemiddel med ud, lød det på planteværnsmøde i AgriAdvice.

Sidste år var der også masser af gulrust i vintersæden meget tidligt.

- Men alligevel lød rådet fra flere om ikke at tage svampemidler med ud – med store tab til følge, fastslog planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak på planteværnsmøde i Kirke Hyllinge på Sjælland.

Det var rådgivningsfirmaet AgriAdvice, der holdt mødet for omkring 100 planteavlere om den aktuelle situation, inden sprøjtesæsonen for alvor går i gang om forhåbentligt få uger.

- I år er det derfor mindst lige så vigtigt at komme ud på nuværende tidspunkt og gå afgrøderne igennem for angreb af svampe. Efter mildt vejr i både efterår og vinter med masser af fugt og nedbør, er der nu de bedste forhold for svampene, påpeger Hans Jørgen Bak.

 

Store merudbytter

Når det om få uger er medio marts og forhåbentligt muligt at køre ud med ukrudtsmidler, skal man have overblik over, om der skal svampemidler med i tanken.

- Det kan gerne være små forebyggende doser af fungicider – for eksempel ganske lidt Talius – lige for at tage broden af den første meldug, fastslår Hans Jørgen Bak.

- Generelt starter svampesprøjtningen i hvede senest ultimo marts, og derefter kører man ikke med noget i hveden, uden man har lidt svampemiddel med ud.

Svampesprøjtningen i hvede har de senere år givet op til fire tons pr. hektar merudbytte og i gennemsnit omkring en til to tons merudbytte pr. hektar.

 

Stor optimisme

AgriAdvice har anlagt en ny sortsgradueret Septoria-strategi ud fra erfaringerne med netop de hvedesorter, der er dominerende i år.

- I år vil 50 procent af de dyrkede hvedesorter være særligt modtagelige for Septoria, 30 procent af sorterne særlig følsomme for gulrust, 60 procent har særlig behov for bekæmpelse af meldug, og 50 procent af hvedesorterne har lejesædsproblemer, fastslår Hans Jørgen Bak på planteværnsmødet.

Hvor optimismen i øvrigt var stor for kommende vækstsæson med de nuværende kraftige, grønne afgrøder og rigeligt med vand i jorden.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next