Nu vil Miljøstyrelsen have klar besked: Stammer nedbrydningsprodukter fra maling eller sprøjtemidler?

Miljøstyrelsen har tildelt knap 13,3 millioner kroner til fem forskningsprojekter, der skal belyse bekæmpelsesmidlers påvirkning af miljø og menneskers sundhed. Midlerne kommer fra Bekæmpelsesmiddelforskningsprogrammet, som er en del af den danske sprøjtemiddelstrategi.

Miljøstyrelsen støtter en række nye forskningsprojekter, der skal forbedre forståelsen af pesticiders miljø- og sundhedsmæssige effekter.

I et af projekterne har Miljøstyrelsen bevilget 2,7 millioner kroner til at spore kilderne til tre nedbrydningsprodukter fra pesticider (LM3, LM5 og LM6) i dansk grundvand.

Disse stoffer er blevet fundet under omfattende screeninger, og de kan stamme fra ukrudtsmidler, der traditionelt anvendes i landbruget.

Projektet vil dog også undersøge, om et beslægtet biocid, der bl.a. anvendes i facademalinger, kan være en kilde til de fundne stoffer.

Undersøgelsen vil sammenligne forekomsten af nedbrydningsprodukterne i grundvand fra både byområder og landområder for at vurdere, om landbruget eller biocidanvendelse i byer er hovedkilden.

Projektet udføres af Geus, Strasbourg Universitet og German Environment Agency.

Mere præcision

Derudover støtter styrelsen et projekt, der skal forbedre test og kontrol af pesticider. Projektet, ledet af DTU Fødevareinstituttet, sigter mod at udvikle en dyrefri biomarkør til at teste hormonforstyrrende effekter i pesticider. Dette kan potentielt erstatte de nuværende tests på rotter og give mere præcise resultater. Projektet modtager 4,2 millioner kroner i støtte.

Et andet projekt ledet af Geus og Aarhus Universitet, vil forbedre modellerne for pesticidudvaskning fra landbrugsjord ved at indføre 3-dimensionelle modeller. De nuværende 1D-modeller kan ikke nøjagtigt repræsentere den naturlige variation i jorden. Projektet modtager 2,6 millioner kroner.

Bedre kortlægning

Et fjerde projekt, ledet af DTU og Aarhus Universitet, skal forbedre metoderne til at identificere pesticidrester i grundvandet. Ved hjælp af molekylær netværksanalyse håber forskerne at kortlægge oversete pesticid-nedbrydningsprodukter og etablere en ny overvågningsliste. Projektet modtager 1,1 millioner kroner i støtte.

Det sidste projekt, der modtager 2,6 millioner kroner, ledes af IUF-Leibniz Research Institute. Det fokuserer på at udvikle cellemodeller, der kan teste, hvordan pesticider påvirker hjerneudviklingen hos fostre.

Projektet bygger videre på tidligere forskning og kan forbedre risikovurderingen af pesticiders neurotoksiske effekter.

I den seneste ansøgningsrunde modtog Miljøstyrelsen samlet ansøgninger for over 47 millioner kroner.

Læs også