Tema: Flere skove er snart på vej

Under coronanedlukningen blev skovene et af danskernes foretrukne udflugtsmål. Nu er der flere på vej. Landbrugsstyrelsen uddeler nemlig 70 millioner til etableringen af nye skove.

Landbrugsstyrelsen uddeler 70 millioner til etablering af nye skove. Arkivfoto

Flere skove er på vej i det danske landskab. Her frem til den 30. september har private lodsejere igen muligheden for at søge om tilskud til at etablere skov på deres jord. For at opnå støtte fra staten skal man plante minimum to hektar skov.

Landbrugsstyrelsen har de seneste år mærket stor interesse for at rejse ny skov i Danmark, og tidligere på året gav styrelsen støtte til at etablere 420 nye skove. En af dem, der fik støtte til at plante skov, var landmand Palle Jørgensen fra Nørre Broby. I maj måned plantede han to hektar egetræsskov på sin grund. Og det har han ikke fortrudt.

- Jeg er rigtig glad for min nye skov, da det tiltaler mig meget at være med til at skabe noget natur. Den er selvfølgelig meget lille lige nu, men det er herligt at se den vokse hver dag. Det er nok først en fuldvoksen skov om 30 år, men så håber jeg jo også, at flere generationer efter mig kan have glæde af den, siger Palle Jørgensen.

Forbedrer vandmiljø

Palles Jørgensens nye skov og alle de andre nye skove er blandt andet med til at forbedre vandmiljøet, fordi de reducerer udledningen af kvælstof til søer og fjorde. 

Der er regionale forskelle på, hvor meget kvælstof der potentielt udledes til vandmiljøet, og ny skov i områder, hvor der er meget kvælstof, bliver prioriteret, når Landbrugsstyrelsen skal fordele puljen, som ialt er på 70 millioner kroner.

- Vi har mærket en stor efterspørgsel på at plante nye skove de seneste par år. Vi hører fra mange lodsejere, at det giver dem en stor tilfredsstillelse at være med til at skabe ny natur på landbrugsjord og samtidig se skoven vokse dag for dag, siger Hans Meulengracht, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Læs også