Målret dine indsatsmidler og optimér planteavlen

Du kommer ikke uden om præcisionslandbrug, hvis du vil optimere planteavlen og økonomien på dit landbrug. Det mener VKST, som har oprettet nye kurser i emnet.

Præcisionslandbrug forbinder teknologiske løsninger som satellitbilleder, droner og måleudstyr med marker og maskiner. Og det er vejen frem, hvis du både vil optimere brugen af sprøjtemidler og gødning og samtidig optimere din tid i marken. En win-win for landmanden.

Det siger planteavlskonsulent og specialist i præcisionslandbrug i VKST René Havmand.

- Præcisionslandbrug bliver i en stadigt stigende grad en del af landmandens hverdag, og vil du optimere i planteavlen og forbedre økonomien, kommer du ikke uden om præcisionslandbrug, siger René Havmand.

Kurser i udarbejdelse af tildelingskort

Hos VKST har han sammen med nogle af sine kolleger i planteavlsafdelingen derfor valgt at sætte stort fokus på præcisionslandbruget hos kunderne i marken. I den forbindelse er der blandt andet oprettet nye kurser til landmændene, hvor de kan lære at udarbejde tildelingskort i markstyringsprogrammet CropManager.

- Vi kan naturligvis hjælpe landmændene med at udarbejde tildelingskortene til deres marker, men med den stigende interesse for præcisionslandbrug og for at optimere sin planteavl mest muligt, kan man selv lære at gøre det, siger René Havmand.

På kurserne kan man med sin egen medbragte computer få hands-on-erfaring med programmet, en overordnet forståelse for udarbejdelse af tildelingskortet og en indsigt i tildelingsmodellerne, der sikrer en optimal fordeling af gødningen.

Mange er allerede i gang

René Havmand forklarer, at VKST vælger at sætte fokus på præcisionslandbrug, fordi flere måske ikke helt tør komme i gang, da de mener, at omkostningerne er for mange. Men det er en forkert opfattelse, mener planteavlskonsulenten.

- Flere landmænd er faktisk allerede i gang – måske uden at vide det. Langt de fleste landmænd har nemlig allerede det tekniske udstyr i maskinerne, siger han og uddyber:

- De har GPS med autostyring af traktoren og sektionskontrol på sprøjterne, og der er helt sikkert også nogle, der bruger biomassekort fra satellitter. De er allerede i fuld gang, men det kan gøres mere præcist og smartere. Derfor vil vi gerne give det lille ekstra skub for at komme helt i gang med at optimere fuldt ud.

Også tal fra Danmarks Statistik bakker op om antagelsen om den stigende interesse for præcisionslandbrug. Alene i 2021 viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, at det er mere end hver tredje danske landmand, der har gang i præcisionsteknologien. Og tallet steg fra 32 procent af danske landbrug i 2020 til 36 procent i 2021.

Nemt at komme i gang

Samme opgørelse fra Danmarks Statistik viser også, at det oftest er de yngre landmænd under 40 år, der bruger præcisionslandbrug. Men René Havmand pointerer, at præcisionslandbrug ikke er en teknologi kun for yngre landmand.

- Det er nemt at komme i gang – også for den ældre generation. Det vigtigste er bare, at man starter et sted, hvor det giver bedst mening for den enkelte landmand i forhold til lige præcis dennes marker, afgrøder og udstyr. Og det er lige præcis det, vi gerne vil hjælpe med, siger planteavlskonsulenten.

Han opfordrer derfor landmændene til at ringe til ham gratis og uforpligtende, så han kan tage en snak med den enkelte landmand og guide ham i den rigtige retning i forhold til, hvor man skal starte med præcisionslandbruget.

- Det er nemt og hurtigt, og så er man i gang, afslutter René Havmand.

Læs også